2016-12-03 04:34

ECONOMIE


Preţul gigacaloriei va creşte cu minimum 50 de lei. Primăria Capitalei nu mai poate subvenţiona căldura

 |  20:00
Preţul gigacaloriei va creşte cu minimum 50 de lei. Primăria Capitalei nu mai poate subvenţiona căldura
Preţul gicacaloriei în Capitală ar putea săcrească de la 124 de lei la 280 de lei, după ce primarul general Sorin Oprescuva parafa eliminarea subvenţiei pentru o mare parte a populaţiei. Locatariicelor aproximativ 600.000 de locuinţe care mai sunt branşate la Regia Autonomăde Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) ar putea plăti factura la energiatermică diferenţiat, în funcţie de venituri, între 170 şi 280 de leigigacaloria. O altă variantă negociată de Consiliul General este plata călduriila un preţ de 170 de lei gigacaloria de către toţi locatarii celor aproximativ600.000 de apartamente.

Primăria Capitalei ia în calcul mai multevariante privind majorarea preţului gigacaloriei. Viceprimarul Capitalei,Mircea Raicu, ne-a explicat că proiectul privind modificarea preţului local defacturare a energiei termice furnizate populaţiei, practicat de RADET Bucureşti,ar putea intra în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în 28iulie. “În prezent, preţul mediu deproducţie al gigacaloriei este de aproximativ 324 de lei. Bucureştenii plătescun preţ de 124 de lei pentru producţia gigacaloriei, cu tot cu TVA. Primăria numai poate acorda subvenţii, populaţia plăteşte aproximativ 40% din preţul deproducţie, autoritatea locală suportă restul de 60% din costurile la căldură. Nus-a luat nici o hotărâre. Există două variante de modificare a tarifelor, unaar fi ca toată lumea să plătească la fel ca şi până acum, adică de la 124 delei să fie majorat preţul gigacaloriei la aproximativ 170-180 de lei. A douavariantă ar fi plata unui tarif diferenţiat, o familie formată din treipersoane, cu un venit lunar de sub 3.000 de lei, să suporte un tarif de 170 delei gigacaloria şi familiile cu venituri lunare de peste 3.000 de lei să achiteo factură la energia termică la un preţ de aproximativ 280 de lei gigacaloria”,ne-a explicat Mircea Raicu. Acesta ne-a precizat că peste 70% dintre locatarii caremai sunt branşaţi la RADET au venituri lunar de sub 3.000 de lei per familie. “Seare în vedere o facturare liniară a gigacaloriei. Avem învedere plata unei facturi egale, între 100 şi 120 de lei lunar pentru cei cuvenituri lunare sub 3.000 de lei per familie şi de aproximativ 150 de leipentru cei cu venituri lunare de peste 3.000 de lei per familie. În patru lunide iarnă, factura la energie creşte foarte mult. Personal, cred că un tarifunic nu este corect. Toate calculele arată că preţul gigacaloriei nu are cum sănu crească. Primăria Capitalei nu mai are de unde să suporte subvenţia gigacaloriei”, ne-a mai declarat Raicu.

Oprescu încă “visează” la privatizarea RADET

Primarul general alCapitalei, Sorin Oprescu, şi-a exprimat, la începutulanului, intenţia de a privatiza Regia Autonomă de Distribuţie a EnergieiTermice (RADET) Bucureşti. Dacă visul edilului-şef al Bucureştiului s-ar fiîndeplinit, cetăţenii ar fi fost nevoiţi să plătească până la 600 de lei pelună pentru o gigacalorie, în maximum nouă ani. Conducerea Sindicatului Liberşi Independent din RADET a acuzat, la acea vreme, Primăria MunicipiuluiBucureşti că dezinformează opinia publică, deoarece nu a prezentat efectele pecare le-ar produce privatizarea principalului distribuitor de energie termicădin România.

Surse din Primăria Capitalei ne-au declaratrecent că Sorin Oprescu nu a renunţat la ideea privatizării RADET. Directorul RADET, Mihai Bogdan Becheanu, declara anultrecut, într-un interviu acordat ziarului “Puterea”,că Regia a ajuns la limita supravieţuirii din cauza numărului tot mai mare depersoane care aleg să se debranşeze de la sistemul public de termoficare. “Au fost înregistrateaproximativ 1.800 de cereri de debranşare. Faţă de anul trecut, numărul cererilorde debranşare a crescut cu 800%. Orice client este important. Mică sau mare,este o pierdere. RADET mai furnizează energie pentru aproximativ 560.000 delocuinţe. Pentru noi, acesta ar fi numărul minim. Aceasta ar fi limita desuportabilitate ca dimensiune a sistemului. Dacă numărul abonaţilor va continuasă scadă, vor interveni problemele. Acest lucru este valabil pentru oricefirmă, fie că eşti regie, fie că eşti societate comercială. Dacă ai prea puţiniclienţi, înregistrezi pierderi”,declara directorul RADET.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
05 Iul 2011

Variante si variante!Care e cea mai buna,greu de precizat!Bucurestenii au fost avantajati in iarna care a trecut:Sorin Oprescu si Primaria Generala au facut un efort financiar substantial pentru ca toti locuitorii Capitalei,sa beneficieze de caldura subventionata!Dar aceasta situatie nu mai poate continua!
ARES
05 Iul 2011

Angajatii RADET se tem pentru pierderea posturilor"caldute"!Putin le pasa lor de populatia bucuresteana!Vor mentinerea acestei stari de lucruri,si nu vor sa priceapa ca Sorin Oprescu nu mai are bani,pentru aceasta "gaura neagra" a bugetului Capitalei!

Adauga un comentariu

Random image