2017-01-20 00:01

ECONOMIE


Preţul ouălor se stabilizează după 15 martie

 |  13:47

Criza de ouă din ţara noastră tinde să ia sfârşit, iar preţul acestora se va regla după jumătatea lunii martie, susţine Stelian Fuia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care mai adăugă că ceea ce se întâmplă în prezent este doar o situaţie temporară

“În acest sezon suntem dependenţi de importuri. Situaţia este ecplicabilă, mai ales că în ultima perioadă multe drumuri naţionale au fost blocate din cauza zepezii şi a viscolului. După 15 martie ne aşteptăm să apară şi oferta din gospodăriile ţărăneşti”, a spus Stelian Fuia.

Doar în ultimele două săptămâni, preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucată, la un preţ aproape dublu. Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată şi de prevederea recentă a Uniunii Europene, care îi obligă pe crescători să le asigure condiţii mult mai bune păsărilor ouătoare. Conform reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), acest lucru a adus o creştere substanţialeă a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă, pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar.

La începutul anului, producătorii interni vindeau ouăle cu 0,40 - 0,50 lei bucata, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,55 - 0,60 lei pe bucată. Cele mai multe cantităţi importate de veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 - 0,62 lei pe bucată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: Oua, pret, importuri, uniunea_europeana, crescatoriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image