2017-01-23 21:02


Preţul petrolului scade, pe fondul zvonurilor pesimiste legate de relansarea economiei globale

 |  17:59
Preţul petrolului scade, pe fondul zvonurilor pesimiste legate de relansarea economiei globale

Cotaţia petrolului a încheiat în scădereziua de marţi, pe fondul incertitudinilor legate de relansarea economieiglobale, a crizei din Grecia şi a întăririi dolarului, anunţă Reuters. Preţulpetrolului Brent, pentru pieţele europene, a scăzut cu 25 de cenţi, la 111,14 dedolari pe baril, în timp ce valoarea înregistrată a barilului pe burseleamericane a fost de 94,71 dolari, în scădere cu 23 de cenţi.

Optimismulpieţelor după aprobarea noului plan de austeritate de către guvernul de laAtena a fost temperat de viziunea negativă a agenţiei de ratingStandard&Poor’s privind implicarea investitorilor privaţi în cadrul împrumutuluiacordat Greciei. Îngrijorările provocate de discuţiile prelungite privindextinderea plafonului datoriei publice a Statelor Unite, precum şi datele carearată o încetinire a creşterii economice a Chinei, au reprezentat motive înplus pentru scăderea preţului barilului de petrol.

Pede altă parte, intenţia Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) de aelibera pe piaţă 60 de milioane de barili pentru ajustarea ofertei afectate decriza din Libia, ar putea să nu aibă efectul scontat. Tendinţa AIE, careconsiliază 28 de state industrializate, era să vândă majoritatea stocului de ţiţeidin rezerva strategică de petrol a Statelor Unite. Însă analiştii au subliniatcă, din cauza unor nesincronizări şi a lipsei de transparenţă în afara SUA,cererea globală pentru această cantitate nu va putea fi satisfăcută complet.Goldman Sachs a subliniat că a devenit clar faptul că impactul generat deeliberarea celor 60 de milioane de barili va fi mai mic decât fusese estimatiniţial.

Dacă iniţialera aşteptată o scădere cu 10-12 dolari pe baril a preţuluipetrolului Brent în 2011, în urma revizuirilor se aşteaptă o diminuare cu doar6-8 dolari a cotaţiei barilului pentru petrolul destinat pieţelor europene. Analistul economic Wang Tao a declarat pentru agenţiaReuters că preţul petrolului Brent trebuie să depăşească pragul de 113 dolariînainte de a se îndrepta spre un curs stabil pe termen scurt în jurul a 121,47dolari, în timp ce cotaţia petrolului american este de aşteptat să crească spre98,13 dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image