2017-01-20 18:03

ECONOMIE


Preţurile apartamentelor cu 2 şi 3 camere au început să crească, după trei ani de scăderi

 |  18:26
Preţurile apartamentelor cu 2 şi 3 camere au început să crească, după trei ani de scăderi

După trei ani în care piaţa imobiliară s-aprăbuşit, iar preţurile s-au menţinut pe un trend descendent, apartamentele cu2 şi 3 camere încep să se scumpească. Astfel, dacă preţurile garsonierelor continuăsă scadă, în unele zone ale Capitalei, sub pragul de 20.000 de euro,apartamentele cu 2 şi 3 camere se scumpesc din cauza Programului „Prima Casă 4”.Aceasta întrucât, potrivit noilor prevederi, persoanele care deţin oproprietate de maximum 50 mp pot aplica pentru achiziţia unei locuinţe mai mari.

După lansarea Programului „Prima Casă 4”,prin care persoanele care deţin o proprietate de maximum 50 mp pot aplica lasistem, s-au scumpit apartamentele cu 2 şi 3 camere. „Oportunitatea estespeculată imediat de piaţă şi efectele se fac deja simţite. Românii renunţă lagarsoniere şi cumpără apartamente de 2 sau 3 camere. Un calcul ne arată că laun credit bancar pentru diferenţa de preţ dintre o garsonieră şi un apartamentde 2 camere, diferenţa care nu depăşeşte 15.000-20.000 de euro, rata este doarde 50-70 euro/lună prin Programul «Prima Casă 4». În concluzie, continuă săscadă preţul la garsoniere, dar creşte preţul la 2 şi 3 camere. Este pentruprima dată după trei ani de scăderi continue când se constată o creşteresemnificativă a preţurilor solicitate de proprietari la apartamentele de 2 şi 3camere, scumpirea fiind de aproximativ 1.000 de euro. Preţul la două camere acrescut de la 57.901 euro la 58.836 de euro, iar la 3 camere, de la 81.408 deeuro la 82.506 euro”, se arată într-un raport de monitorizare realizat desite-ul anunturiparticulari.ro.

Într-o lună au fost scoase la vânzare peste 2.400de apartamente

Potrivit raportului citat, în Bucureşti, lunatrecută, au fost scoase la vânzare pe piaţă peste 2.400 de apartamente, număr înregistratşi în luna mai a anului 2008. „Cele mai multe oferte au fost la apartamentelecu 2 camere cu peste 1.000 de unităţi. Urmează apartamentele cu 3 camere, înnumăr de 710, garsonierele în număr de 471 de unităţi, iar la apartamentele de4 camere s-au înregistrat 249 de oferte noi. Dacă analizăm evoluţia ofertelorscoase pe piaţă în mai 2011, observăm că numărul de unităţi scoase pe piaţăeste aproximativ egal cu cel înregistrat în perioada de glorie a pieţeiimobiliare”, conform datelor prezentate în raport.

„Birocraţia poate întârzia achiziţia uneilocuinţe cu până la 80 de zile”

Birocraţia din instituţiile statului, dar şidin structurile financiar-bancare pot întârzia timpul în care se cumpără olocuinţă cu până la 80 de zile, intervalul cel mai scurt, de minim şapte zile,fiind necesar doar pentru tranzacţiile realizate cu banii jos. „Achiziţia uneilocuinţe cu banii jos necesită, în general, un interval de timp cuprins întreşapte şi zece zile, tocmai pentru că aceasta nu presupune contactul cuinstituţii financiare sau cu structuri ale statului. La polul opus se aflătranzacţiile realizate prin intermediul Programului «Prima Casă», cu uninterval care poate ajunge până la 80 de zile”, se arată într-un raporttransmis Be Igloo, companie specializată în sectorul rezidenţial, citat de NewsIn.Potrivit oficialilor companiei, când un client cumpără cu banii jos, semnareacontractului de vânzare-cumpărare are loc în 7-10 zile de la luarea deciziei deachiziţie, timp în care sunt pregătite toate actele necesare. În acest caz,după negocierea condiţiilor contractuale, vânzătorul trebuie să scoată extrasede carte funciară pentru autentificare de la Oficiul de Cadastru şi PublicitateImobiliară (OCPI), certificatul fiscal de la Administraţia Financiară şiadeverinţa de la asociaţia de proprietari. Totodată, perioada de achiziţie aunei locuinţe printr-un credit imobiliar creşte la două-şase săptămâni, fiindnecesară parcurgerea mai multor paşi. Astfel, cumpărătorul trebuie să facă orezervare a locuinţei şi să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare.Vânzătorul trimite apoi băncii finanţatoare a clientului toată documentaţiaproprietăţii şi scoate extrasul de carte funciară pentru informare de la OCPI,necesar la bancă. În momentul în care banca finanţatoare deţine toatedocumentele necesare atât de la vânzător, cât şi de la client, aceasta desemneazăun evaluator pentru locuinţă, urmând să decidă acordarea creditului într-operioadă de la una până la patru săptămâni. După aprobarea creditului de cătrebancă, vânzătorul scoate extrasele de carte funciară pentru autentificare,certificat fiscal, adeverinţă de la asociaţia de proprietari, urmând semnareala notar. Acesta se ocupă de intabularea proprietăţii, după această operaţiunebanca virând suma creditată către vânzător. În situaţia în care clientul vaachiziţiona o locuinţă prin intermediul programului „Prima Casă”, procedeuleste puţin diferit faţă de accesarea unui credit ipotecar şi poate avea odurată de până la 80 de zile. Procedura necesită mai mult timp deoarece, dupăce clientul primeşte aprobarea financiară şi juridică de la bancă, vânzătorulva mai scoate un rând de extrase de carte funciară de informare de la OCPI,administraţia financiară şi cea de locatari, precum şi certificat energetic. Dosarulclientului este trimis apoi la Fondul de Garantare în vederea aprobăriigaranţiei pentru creditul bancar. Astfel, timpul de achiziţie în aceastăsituaţie este cuprins între 30 şi 80 de zile, după caz.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image