2017-01-18 17:01

ECONOMIE


Preţurile continuă să scadă, în lipsa cererii. Tranzacţiile cu terenuri intravilane, cele mai afectate de criză

 |  18:45
Preţurile continuă să scadă, în lipsa cererii. Tranzacţiile cu terenuri intravilane, cele mai afectate de criză

Proprietariide terenuri intravilane destinate dezvoltărilor rezidenţiale au continuat săscadă preţurile în primul trimestru cu până la 16%, acest segment, împreună cucel al caselor şi vilelor, fiind categoriile de proprietăţi rezidenţiale încăafectate de criză, potrivit imobiliare.ro.

"Conformunei analize comparative privind evoluţia preţurilor la principalele categoriide proprietăţi rezidenţiale în primul trimestru, apartamentele sunt singurelecare par să fi depăşit criza. După trei ani de scăderi succesive, evoluţiapreţului solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari,intermediari şi dezvoltatori este pozitivă în trimestrul unu. Însă, casele şivilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au ieşit încă din recesiune şiînregistrează, în continuare, scăderi importante de preţ", se aratăîntru-un comunicat al imobiliare.ro.

Preţurileapartamentelor, atât cele vechi, cât şi cele noi, au crescut în primultrimestru, în medie, cu 0,97%, la 1.043 euro/mp util, faţă delunadecembrie 2010.

Pesegmentul apartamentelor vechi, înperioadamenţionată s-auînregistrat creşteri de preţ în aproape toate oraşele mari din ţară, variaţiilefiind cuprinse între -1,6% în Cluj-Napoca şi +2,7%, la Constanţa. Creşteri aufost înregistrate şi la Timişoara (+1,5%), Bucureşti (+0,8%), Iaşi (+0,6%) şiBraşov (+0,5%).

Şiapartamentele noi au avut o evoluţie în creştere, singurele excepţii fiindîntâlnite la Iaşi şi la Braşov, unde au fost înregistrate scăderi de 10,7%,respectiv de 0,7%. În Capitală însă preţul solicitat pentru apartamentele noi acrescut cu peste 1,4% din decembrie 2010 până în aprilie. Creşteri au avut locşi la Constanţa (+1,3%), Timişoara (+1,2%) pentru ca recordul pe acest segmentsă fie deţinut de Cluj-Napoca (+5,3%).

Preţurile caselor şivilelor au continuat să scadă

Spredeosebire de apartamente, evoluţia preţului cerut pentru casele şi vileleconstruite înainte de 1990 scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară afost preponderent negativă, cu excepţia proprietăţilor din Cluj-Napoca, undes-a înregistrat o creştere de 1%. La Timişoara a fost întâlnită cea mai marescădere de preţ, de peste 14%. Scăderi importante au avut loc în Capitală(-8,4%), dar şi la Constanţa (-6,8%).

Preponderentnegativă a fost şi evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construitedupă 1990 scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară, excepţie, deaceastă dată, făcând Braşovul, unde s-a înregistrat o creştere de 4%, şiTimişoara (+0,1%). Cea mai mare scădere pe acest segment a fost înregistrată laConstanţa (-7,2%). În Capitală, casele şi vilele construite după 1990 s-auieftinit cu 3,7%, ajungând să concureze apartamentele noi, în timp ce înCluj-Napoca scăderea a fost de 1,8%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image