2017-01-22 20:28


Preţurile locuinţelor de la periferie mai scad. Apartamentele din centrul Capitalei s-au scumpit cu 10% în ultimele trei luni

 |  17:35
Preţurile locuinţelor de la periferie mai scad. Apartamentele din centrul Capitalei s-au scumpit cu 10% în ultimele trei luni

După aproape trei ani de declin, piaţa imobiliară începe să se stabilizeze. Maimult, în unele zone ale Capitalei sau în alte oraşe din ţară, preţurile aucrescut cu 10% faţă de sfârşitul anului trecut. Pe de altă parte, analiştiiimobiliari precizează că nivelul chiriilor va stagna, “în contextul în care un apartament cu două camere, complet utilat, poatefi închiriat cu sume între 250 şi 300 de euro/lună”. În ultimii doi ani,în Bucureşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu peste 50%.

Dacă preţul apartamentelor din zona centrală aCapitalei şi din alte oraşe din ţară au crescut cu aproape 10% faţă de sfârşitulanului trecut, locuinţele din “cartierele dormitor” ale Bucureştiului continuăsă se ieftinească. Preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, Dragoş Vâlceanu,consideră că preţurile locuinţelor nu se vor mai diminua în lunile următoare. “Înacest an ne aşteptăm la o relansare a pieţei imobiliare, preţurile au început să se stabilizeze. Există o problemă cuansamblurile rezidenţiale care au locuinţe pe stoc construite în 2008 şi 2009, preţurileacestor locuinţe nu mai au cum să scadă. Ne aşteptăm la preţuri bune, deaproximativ 900 de euro/mp util, în zone apropiate de centrul Capitalei. Dacăîn Unirii sau în Aviaţiei, la sfârşitul anului trecut, mai erau pe piaţă locuinţecu 70.000 de euro, în prezent, preţul acestora a început să crească la75.000-80.000 de euro. Depinde foarte mult de amplasament. Totodată, preţurile apartamentelorvechi din cartierele Capitalei ar mai putea să scadă”, ne-a explicat Vâlceanu.

Şi chiriile au ajuns la un prag de 250-300 euro/lunăpentru un un apartament cu două camere.

Preţul mediu laapartamentele vechi - circa 770 euro/mp

Unstudiu al pieţei imobiliare în 27 de oraşe din ţară, întocmit pe bazapreţurilor de tranzacţionare a locuinţelor, a relevat o scădere medie acosturilor de vânzare-cumpărare cu 10% anul trecut, atât la apartamentelevechi, cât şi la cele noi, comparativ cu 2009. În aceste condiţii,preţulmediu la apartamentele vechise situează în jurul valorii de 774 euro pemetru pătrat, iar la cele noi, la 846 euro pe metru pătrat. Pe piaţalocuinţelor vechi, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu 1, 2 şi 3camere, cu 11%, iar pentru cele cu patru camere, scăderile au fost în medie de10%. Chiriile pe acest segment au avut acelaşi trend descrescător, scădereafiind de 12% în 2010.

Dintrecele 27 de oraşe analizate, cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat laSatu Mare (-18,5%), iar cea mai mică la Arad (-2,6%). În schimb, chiriile s-auredus cel mai mult în Bucureşti (32,2%) şi cel mai puţin la Târgu-Mureş(-2,6%). Locuinţele noi cu o cameră au înregistrat cea mai mare scădere de preţ(-10%), iar pentru celelalte diminuarea a fost de 9%. În funcţie de oraş, celmai mult au fost reduse preţurile la Iaşi (-18,4%) şi cel mai puţin la Sibiu(-3,3%). Chiriile locuinţelor noi au scăzut în cea mai mare proporţie înRâmnicu Vâlcea (-18,8%), iar în Bucureşti cel mai puţin (-1,4%).

Înultimele 24 de luni, în Bucureşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cucel mai mare procent (-55,2%), în timp ce în Baia Mare s-au ieftinit cel maimult locuinţele noi (-40,7%). Şi la Târgovişte a scăzut cu 18% preţulapartamentelor vechi, în timp ce la Arad s-a înregistrat o diminuare cu -10% lacele noi.

Două camere cu chirie,de la 200 de euro/lună

Nivelulchiriilor a scăzut cu până la 12% faţă de începutul toamnei trecute, încondiţiile în care, pe fondul prelungirii crizei imobiliare, totmaimulţiproprietari de apartamente au preferat să le închirieze, generând o creştere aofertelor din piaţă. "Pe fondul prelungirii crizei imobiliare, tot maimulţi proprietari au preferat să îşi închirieze apartamentele, ceea ce adeterminat o creştere a numărului deoferteşi implicit scădereapreţurilor. Nici volumul cererii nu excelează în această perioadă.Încomparaţie cu începutul toamnei trecute, chiriile sunt cu până la 12% maimici.Cele mai mari diferenţe există la garsonierele din Constanţa(-11,9%) şi Timişoara (-8,9%), dar şi la apartamentele cu două (-7,2%) şi treicamere (-8,3%) din Cluj-Napoca", a declarat Adrian Erimescu, directorgeneral alwww.imobiliare.ro.

Potrivitdatelor portalului imobiliar, chiriile pentru garsonierele din cartierelebucureştene pornesc de la 150 deeuro/lună, în timp ce în Cluj-Napoca şiTimişoara, cu aceeaşi sumă pot fi închiriate garsoniere chiar şi în zonesemi-centrale. În Braşov, preţurile practicate sunt mai mici, chiriile pentrugarsoniere pornind de la 120 deeuro/lună. În Constanţa şi Iaşi, chiriilepracticate la garsoniere încep de la 140 de euro/lună.

ÎnBucureşti, chiria unei garsoniere în zone precum Rahova, Militari sau Berceniporneşte de la 150 de euro/lună. Pe de altă parte,pot fi găsiteapartamente cu două camere la preţuri începând de la 200-220 de euro/lună înzone precum 13 Septembrie, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Crângaşi sau DrumulTaberei. Chiriile în cazul apartamentelor cu trei camere pleacă de la 250 deeuro/lună în Berceni, Colentina sau Camil Ressu. În Braşov, cu 120 euro/lunăpot fi închiriate garsoniere mobilate şi utilate în cartierele Tractorul sauBartolomeu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image