2019-02-22 02:52


Previziuni sumbre ale analistului economic Ilie Şerbănescu: “România nu va mai fi primită în zona euro, economia se va redresa greu în 2011”

 |  16:53
Previziuni sumbre ale analistului economic Ilie Şerbănescu: “România nu va mai fi primită în zona euro, economia se va redresa greu în 2011”

Analistul economicIlie Şerbănescu este de părere că România nu va mai fi primită în zona euro şică economia va continua şi în 2011 să resimtă efectele politicilor nefaste dinanii anteriori.“Nuvedeţi că s-au lecuit de România? Nu mai vor să ne primească nici în Schengen.Le-a venit mintea la cap. Astea sunt poveşti politice (n.r. - că ţara noastrăva adopta euro), de interese, gen Banca Naţională. Oamenii s-au prăjit cuGrecia. Nu vor mai primi alţii şi mai şi”, a declarat Ilie Şerbănescu, citat deAgerpres.Referitor la evoluţia economiei româneşti în 2011, analistul este de părere căva continua “plata delirului anilor anteriori”.“Dacă vom fi pe zero va fi chiar bine. Altfel, va continua plata şi altcinevasă plătească decât cererea internă, adică oamenii, nu văd alţi plătitori.Scăderea doar a salariilor nu duce nicăieri. Nu e de ajuns. Ar trebui puşi laplată cei care au dus România în starea asta, respectiv băncile care au dat şicei care au luat credite. Ăştia ar trebui puşi la plată ca să se redresezeeconomia. Nu îi pui la plată numai pe ăia care nu au nici o legătură”, aexplicat Şerbănescu.Referitor la 2010, analistul este de părere că a fost un an predictibil. “Darmai puţin rău decât era posibil să se întâmple şi poate, din punctul meu devedere, decât era necesar. Ceea ce a fost în patru ani anterior fusese un delircare trebuia plătit şi care, după părerea mea, trebuia să dea naştere la niştedureri cu mult mai mari decât cele care au fost. Asta înseamnă doar faptul că aceştiani nu au fost încă plătiţi şi că plata va continua”, a afirmat Ilie Şerbănescu.În opinia sa, afirmaţiile unor analişti care spun că anul acesta România ar fiputut avea creştere economică sunt “poveşti de adormit copiii”.“Nu avea din ce să fie creştere economică. 2010 a fost extrem de semnificativdin acest punct de vedere, din cauza faptului că s-a întâmplat ceva ce este camtrecut cu vederea, respectiv creşterea fulminantă a exporturilor de 25-27%. Unan cu totul remarcabil. Dar nu a putut să mişte decât o mică porţiune dineconomie care nu reprezintă decât vreo 25%, arătând în mod semnificativ că ceeace poate trage Occidentul din economia din România e o parte mică şi că acestlucru s-a încheiat. Ce a fost, a fost. Mai mult de atât nu se poate. Restul de75% din economie trăieşte pe cerere internă, iar cererea internă trebuia săscadă pentru că o luase razna în cei patru ani anteriori într-un modnesustenabil. Aşadar, poveştile cu «dacă făceam,măsuri anticriză, etc.» sunt poveşti. Adică ce e anticriza? Măsuri de stimularea consumului. Cine să plătească? Statul e în faliment, iar băncile nu-ţi maidau bani pentru chestiile de consum. Aşadar nu avea de unde să provinăcreşterea economică”, a conchis Ilie Şerbănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...