2018-07-18 00:20


„Prima Casă” va continua până la finele anului

 |  21:00
„Prima Casă” va continua până la finele anului

În plină campanie electorală, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a găsit încă 200 milioane de euro pentru garantarea creditelor prin Programul „Prima Casă”. Suma se adaugă celor aproape 300 milioane de euro, bani rămaşi în urma programului de anul trecut. Analiştii imobiliari spun că Programul „Prima Casă” s-ar putea încheia definitiv la sfârşitul anului, după ce băncile vor utiliza întreg plafonul de garanţii.

Nota de fundamentare a proiectului de HG privind aprobarea normelor de implementare a Programului „Prima Casă”, elaborat de MFP, propune reglementarea unui set de măsuri menite să asigure derularea programului fără sincope, creându-se premisele utilizării integrale a plafonului alocat pentru anul 2012. Propunerea de suplimentare cu 200 milioane de euro a plafonului de garanţii s-a făcut la propunerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, ne-a declarat preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet. „Au mai rămas din plafonul vechi încă aproximativ 399 milioane de euro. Acum există certitudinea că «Prima Casă» poate continua până la sfârşitul acestui an. Anul trecut, plafonul de garanţii a fost de circa 740 milioane de euro. Băncile care au epuizat plafonul de garanţii pentru «Prima Casă» pot cere suplimentarea acestuia din sumele puse la dispoziţie de MFP”, a explicat Aurel Şaramet.

Ministrul finanţelor, Florin Georgescu, a precizat că prin acest plafon de 200 milioane de euro vor putea fi acordate credite în valoare de 400 milioane de euro în program, având în vedere că jumătate din garanţie este asigurată de bancă. „Pentru că în mecanismul de garantare 50% din suma acordată prin împrumut este garantată de stat şi 50% este finanţată pe baza riscului luat de banca respectivă, practic este vorba de disponibilitatea unui plafon de îndatorare de 400 milioane, adică dublu”, a spus Georgescu.

Continuarea programului în 2013, incertă

Doctorul Ion Radu Zilişteanu, profesor asociat la ASE, consideră că piaţa imobiliară nu este influenţată de Programul „Prima Casă”. „Între 15.000 şi 20.000 de tranzacţii imobiliare au avut loc, anual, prin Programul «Prima Casă», în timp ce în România se fac aproximativ 350.000 de tranzacţii de vânzare-cumpărare pe an. Se pare că «Prima Casă» este pe ultima sută de metri. Nu există o poziţie oficială prin care să se garanteze continuarea programului şi în 2013”, a mai spus Zilişteanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-18

TAGURI: prima casa, florin georgescu

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova