2018-12-10 15:10


Primul constructor al Centurii Sibiu vrea despăgubiri de 22 milioane de euro. Italienii de la Todini au blocat conturile CNADNR

 |  19:18

Primul constructor al Centurii Sibiului, firma italiană Todini, a blocat conturile Companiei Naţionale de Autostrăzi pentru recuperarea unor despăgubiri în valoare de aproximativ 22 milioane de euro. Surprinzător, “mâna dreaptă” a ministrului Anca Boagiu, Daniela Drăghia, directorul general al Companiei de Autostrăzi, s-a ocupat, după 2005, de contractul semnat cu Todini pentru centura Sibiu, din postul de director al Agenţia ISPA în cadrul CNADNR.

După ce a aprobat achiziţia a 256 de autoutilitare transport mixt la fabulosul preţ de aproximativ 30.000 de euro bucata, “mâna dreaptă” a ministrului Anca Boagiu, Daniela Drăghia, directorul general al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), este obligată să aprobe plata a circa 22 milioane de euro despăgubiri firmei italiene Todini, primul constructor al Centurii Sibiului.

Astfel, chiar dacă a început în urmă cu 8 ani şi a fost finalizată abia la sfârşitul anului trecut, Centura Sibiu va costa aproximativ 90 milioane de euro, cu aproape 40 milioane de euro peste valoarea primului contract semnat între CNADNR şi firma italiană Todini Construzioni Generali Spa. În anul 2003, Compania Naţională de Autostrăzi a organizat o licitaţie pentru construcţia Centurii Sibiului, lucrare câştigată de italienii de la Todini la valoarea de aproximativ 52 milioane de euro, din care 39 milioane de euro urmau să fie asiguraţi de Comisia Europeană printr-un program ISPA. În 2006, lucrările ar fi trebuit încheiate, numai că la acel termen nici jumătate din proiect nu era finalizat. Din acest motiv, la sfârşitul anului 2006, conducerea Companiei de Autostrăzi, unde activa şi Daniela Drăghia ca şef Agenţia ISPA, a decis ruperea contractului cu italienii.   

Potrivit unor surse din rândul constructorilor, Comisia de Arbitraj a Uniunii Europene (Dispute Adjudication Board, DAB) a decis ca statul românsă achite despăgubiri în valoare de aproximativ 22 milioane de euro companiei italiene Todini. “Fostul director al Agenţiei ISPA, Daniela Drăghia, a fost unul  dintre membrii staff-ului de conducere a CNADNR care au decis rezilierea contractului cu Todini. Italienii au cerut anumite sume în plus, respectiv 20 milioane de euro pentru anumite lucrări. Compania de Autostrăzi a aprobat plata a circa 11 milioane de euro, apoi a decis rezilierea contractului. Înainte de ruperea contractului de către Compania de Autostrăzi, Todini a cerut rezilierea contractului la Comisia de Arbitraj a Uniunii Europene şi despăgubiri în valoare de 30 milioane de euro pentru lucrările neplătite, plus profitul pe care l-ar fi câştigat de pe urma construcţiei Centurii Sibiu. Comisia de Arbitraj a decis plata unor despăgubiri în valoare de circa 22 milioane de euro. Asupra conturilor CNADNR a fost instituită măsura popririi pentru achitarea datoriilor”, ne-au declarat sursele citate.

În 2008, oficialii Companiei de Autostrăzi au semnat un alt contract de construcţie a Centurii Sibiu în valoare de aproape 50 milioane de euro, lucrare la care a fost tăiată panglica de către Emil Boc şi Anca Boagiu la sfârşitul anului trecut. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: CNADNR, Sibiu, Todini
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...