2017-01-19 23:52

ECONOMIE


Prioritatea nr. 1 a guvernelor din întreaga lume

 |  21:00
Prioritatea nr. 1 a guvernelor din întreaga lume

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, derulată la Davos, în Elveţia, a facilitat un schimb de idei ale peste 2.500 de oameni de afaceri şi personalităţi politice de pe mapamond. Astfel, între 25 şi 29 ianuarie, au fost 260 de sesiuni pe teme diverse, precum secretele universului şi resuscitarea capitalismului.

În centrul discuţiilor a fost criza datoriilor europene. Nota dominantă? Pesimismul. Generat de situaţia Greciei, care are de plătit, în luna martie, o datorie impresionantă şi nu are fonduri pentru asta!

În ultimul weekend au fost negocieri tensionate între Fondul Monetar Internaţional şi oficiali greci privind posibile reduceri ale sumelor datorate de Grecia creditorilor săi. Guvernul elen a propus finanţatorilor să achite doar jumătate din cele 200 miliarde de euro pe care le datorează.

Opinia lui Christine Lagarde

Criza financiară din Uniunea Europeană are şi consecinţe internaţionale. În acest sens, Christine Madeleine Odette Lagarde, actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, a declarat că situaţia din spaţiul comunitar european are efecte colaterale în întreaga lume: „Ceea ce am văzut şi ceea ce FMI a conchis, în cifre şi previziuni, este faptul că nici o ţară nu este imună şi toată lumea este interesată ca această criză să fie rezolvată în mod corespunzător”.

FMI a acţionat, constant, în calitate de creditor, la nivel mondial, numai în ultimă instanţă. Christine Lagarde a avut în vedere să focalizeze rezervele FMI, de 500 miliarde de dolari, pentru a stinge treptat creditele statelor europene şi ale altor ţări, pe termen lung, prin plăţi succesive.

Europa contribuie cu 150 miliarde de dolari la rezervele amintite, restul de 350 miliarde de dolari urmând să provină din alte ţări.

Nota dominantă a reuniunii de la Davos a fost crearea de noi locuri de muncă.

Dacă impactul crizei financiare, din zona euro, este estimat a genera pierderi, la nivel global, ce echivalează cu 1% din PIB-ul mondial, întrebarea finală, la brainstormingul de la Davos a fost: câţi oameni nu lucrează din cauza asta?

Estimarea Forumului este că sunt necesare 400.000.000 de noi locuri de muncă, în următorii 10 ani – aceasta fiind prioritatea nr. 1 a guvernelor din întreaga lume pentru depăşirea crizei globale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-28

TAGURI: forumul economic mondial, davosComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image