2018-12-13 08:25


Producătorii de alimente fac presiuni pentru noi scumpiri, însă piaţa nu mai suportă majorări

 |  19:34
Producătorii de alimente fac presiuni pentru noi scumpiri, însă piaţa nu mai suportă majorări

Preţurile alimentelor ar putea creşte şi în acest an, pe fondul scumpiriimateriei prime, a carburanţilor şi al evoluţiei pieţelor internaţionale.Producătorii, cu afacerile în cădere liberă, fac presiuni pentru majorareapreţurilor, însă puterea de cumpărare a populaţiei este din ce în ce mai mică.

Pâinea, prima pe lista scumpirilor, din cauza dublăriipreţului la grâu

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat că, într-osituaţie normală, pâinea ar trebui să se scumpească în acest an, din cauzacreşterii preţului materiei prime. „Preţul grâului s-a dublat în ultimele 6luni, la care se adaugă şi creşterile la carburanţi. S-a încercat o scumpirea apâinii, dar piaţa nu a putut să o absoarbă, pentru că puterea de cumpărare apopulaţiei este scăzută”, a spus Popescu. El a precizat că 2011 va fi un andecisiv pentru producători. „Ei vor trebui să hotărască: ori îşi închidactivitatea, ori majorează preţurile în conformitate cu creşterile la materiileprime. Nu poţi activa pe pierdere”, a subliniat preşedintele Rompan.

Preţul cărnii va depinde de piaţa internaţională

Pe de altă parte, vicepreşedintele Angst, Ştefan Pădure, ne-adeclarat că în acest an „preţul cărnii va depinde de doi mari factori. Aceştiasunt evoluţia monedei euro şi evoluţia sezonieră, adică cererea, la care seadaugă situaţia climatică. Aceştia au fost factorii majori în ultimii cinciani, deci nu există nici un motiv de a crede că în 2011 va fi diferit”.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor dinIndustria Alimentară, Dragoş Frumosu, în acest moment este greu de făcut oprognoză privind evoluţia preţurilor la alimente în perioada următoare. „Chiardacă se scumpesc carburanţii, în general, cheltuielile cu combustibilul reprezintă5-7% din preţul final al unui produs. Există producători care nu au modificatpreţurile, chiar dacă benzina s-a scumpit. Totuşi, trebuie să ţinem cont şi decursul leu-euro, de faptul că în 2011 vom importa făină de grâu pentrupanificaţie, seminţe de floarea-soarelui pentru ulei, fructe etc.”, a spusFrumosu. Acesta crede că e posibilă creşterea preţurilor alimentelor de origineanimală din cauza costului furajelor, în primăvară. „Datorită faptului căpreţul furajelor a fost foarte mare toamna trecută, va fi influenţat atâtpreţul laptelui, cât şi al cărnii de porc şi de pasăre. Teama mea pentru 2011este că, în lipsa unei politici agricole coerente, riscăm să importăm foartemult, astfel distrugând industria alimentară românească. Din cauzaposibilităţii creşterii preţurilor, 2011 va fi un an foarte greu, cu consecinţenegative la buget”, a declarat Dragoş Frumosu.

Tot mai mulţi români îşi fac cumpărăturile în ţărilevecine

Preţuriletot mai mari îi determină pe mulţi români să treacă graniţa pentru a-şi facecumpărăturile. Nu numai că alimentele sunt ceva mai ieftine în ţările vecine,dar comercianţii de acolo au reduceri semnificative la produsele căutate înaceastă perioadă. Astfel, dacă în România, kilogramul de carne de porc se vindecu 17,96 lei, în Ungaria costă cu 6 lei mai puţin. În Ucraina poate fi cumpăratcu 12,5 lei, iar în Bulgaria, cu 13,16 lei. În schimb, în ceea ce priveşte carneade pui, aceasta este mai ieftină decât la noi în Ucraina, unde se vinde cunumai 8 lei kilogramul, în Moldova şi Serbia, unde costă cu un leu mai puţin,în timp ce în Ungaria preţul este dublu.Cea mai ieftină pâine se găseşte în Moldova, doar 60 de bani. În Serbia,acelaşi produs costă 1,5 lei, iar în Bulgaria, 1,97 lei. În Ungaria, pâinea arecam acelaşi preţ ca în România: aproximativ 3 lei, cea mai scumpă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...