2018-12-10 17:26


Producţia de miere va creşte cu 20% în acest an

 |  13:43
Producţia de miere va creşte cu 20% în acest an

Producţia de miere din acest an va înregistra o creştere cu circa 20% faţă de anul trecut, estimările fiind între 17.000 şi 18.000 de tone pentru 2011, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea. “2011 este un an apicol bun pentru aproape toate sortimentele de miere. Avem o producţie bună la mierea de salcâm, unde anul trecut am avut o cădere de 30%, dar şi la tei sau la mierea polifloră. Mierea de rapiţă este mai puţină, în acest an, deoarece au scăzut şi suprafeţele cultivate cu rapiţă”, a spus Fetea, citat de Agerpres.

Preşedintele ACAR a subliniat că anul trecut producţia totală de miere nu a depăşit 15.000 de tone, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile, deşi statistica a anunţat o producţie de peste 20.000 de tone de miere. Jumătate din producţia românească de miere merge anual la export, în general către piaţa comunitară, Germania fiind una dintre cele mai importante pieţe.

“Anul acesta a fost o presiune pe exporturi, deoarece au fost producţii bune în multe ţări din Europa, iar consumul a scăzut nu numai la noi, ci şi în vestul Europei, din cauza crizei. De asemenea, mierea ieftină, de calitatea inferioară, adusă din Argentina sau din China la preţuri de dumping, face concurenţă mierii româneşti pe piaţa externă. Sperăm ca în partea a doua a anului să reuşim să exportăm pe pieţele noastre tradiţionale tot la nivelul anilor trecuţi, respectiv în jur de 50% din producţie”, a adăugat reprezentantul apicultorilor.

În ceea ce priveşte preţul mierii, preşedintele ACAR consideră că este comparabil cu cel din 2010, când a crescut cu câteva procente din cauza producţiei mici, acesta menţindu-se însă şi în acest an. În prezent, mierea polifloră se vinde la producători, în medie, cu 8-9 lei/kg şi cu 12-13 lei/kg mierea de salcâm.

Consumul de miere în România, mult sub nivelul statelor UE

Consumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent. Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme, respectiv în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.

România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu o medie de 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane. În funcţie de potenţialul melifer, România are potenţial de dezvoltare a sectorului apicol pentru circa 1,5 milioane de familii de albine. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...