2018-12-18 17:47


Profitul grupului BCR a scăzut cu 68,7% în primul trimestru al anului

 |  13:09
Profitul grupului BCR a scăzut cu 68,7% în primul trimestru al anului

Grupul Banca Comercială Română(BCR) a obţinut un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 76,1 milioane de. lei(18,1 milioane de euro) în trimestrul I, în scădere cu 68,7%faţă de acelaşi interval din 2010, în condiţiile diminuării venitului operaţional şi a nivelului încă ridicat al provizioanelor.

Profitul operaţional al grupului BCR s-a diminuat în primele trei luni cu 20,2%, la 608,8 milioane delei (144,5 milioane de euro), de la 763,0 milioane delei (184,4 milioane de euro) înprimul trimestru al anului trecut, ca rezultat al scăderii venitului operaţional, dar în revenire faţă de trimestrul anterior, cu 10,9%.

"Contextul economic dificil continuă să aibă impact negativ asupra clienţilor noştri şi, în consecinţă, asupra BCR. Cu toate acestea, rezultatele sunt încurajatoare, în special în ceea ce priveşte costurile cu riscul. Cererea pentru creditare rămâne la un nivel scăzut în contextul unei reveniri economice graduale", a declarat preşedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels, citat de NewsIn.

Venitul operaţional net a scăzutîn primul trimestrula 1,054 miliarde delei (250,4 milioane de euro), de la 1,167 miliarde delei (282,1 milioane de euro) în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit băncii, principalul factor al acestui declin l-a constituit diminuarea ratelor dobânzilor având ca efect reducerea venitului din dobânzi (mai mic cu 13,3% sau cu 245,5 milioanede lei faţă deprimul trimestru din2010) sub presiunea suplimentară a cererii eligibile de credite încă redusă şi a creşterii concurenţei pentru afaceri de calitate.

"Revenirea economiei româneşti a fost una fragilăînprimele trei luni ale acestui an2011, astfel încât multe afaceri s-au confruntat cu o reducere dramatică a cererii pentru produsele şi serviciile lor. Din păcate un mare număr de afaceri chiar s-au închis, în special micro întreprinderi şi IMM-uri. Toate acestea au avut un impact negativ asupra afacerilor lor cu BCR. Factorii sezonieri au afectat, de asemenea, rezultatele afacerii", se arată în comunicat.

Potrivit băncii, sentimentul de încredere în economie al clienţilor retail a fost, în continuare, puternic deteriorat de scăderea veniturilor familiale generată de pachetul de austeritate şi de creşterea TVA, precum şi de teama pierderii locului de muncă.

"Implementarea legislaţiei privind contractele de credit pentru consumatori (fosta OUG 50/2010) a avut, de asemenea, efecte negative asupra fluxurilor de afaceri şi a diminuat venitul din comisioane al băncilor atât la creditele noi cât şi la cele existente în sold", se mai arată în comunicat.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 10,7% înprimul trimestru al acestui an, faţă de acelaşi interval din 2010, în special pe baza operaţiunilor de schimb valutar. BCR este în continuare cel mai important jucător pe piaţa românească de obligaţiuni şi bonuri de Trezorerie (T bills).

Totodată, cheltuielile operaţionale s-au majorat de la 404,3 milioanelei (97,7 milioane de euro) înprimul trimestru din2010, la 446,0 milioane delei (105,9 milioane de euro).

BCR precizează că a continuat să investească în "costurile bune", mai ales în pregătirea angajaţilor, canalele de distribuţie electronice şi activitatea de carduri precum şi în modernizarea reţelei de unităţi retail- toate acestea generând costuri mai ridicate cu amortizarea. Rentabilitatea capitalului (ROE) a coborât la 4,3% la sfârşitulprimului trimestru alacestui an.

Segmentul companiilor, în special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante înprimele trei luni din2011. "Companiile mici şi mijlocii au continuat să resimtă cea mai mare presiune date fiind constrângerile de lichiditate. O revenire treptată este aşteptată odată cu reluarea creşterii economice", se mai arată în comunicat.

Banca precizează că portofoliul de credite a avut o evoluţie relativ satisfăcătoare în primul trimestru din 2011, în circumstanţele date- creditele neperformante rămân la un nivel suportabil, reprezentând 16,8% din totalul portofoliului. Grupul BCR are o rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 129% (garanţii şi provizioane).

Datele financiare prezentate sunt consolidate, neauditate şi în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

De asemenea, ratele de schimb valutar utilizate pentru conversia din lei în euro sunt cele furnizate de Banca Centrală Europeană. Contul de profit şi pierdere a fost convertit folosind cursul mediu de schimb valutar pentruprimul trimestru din2011, de 4,2122 lei/euro când se face referire laprimul trimestru din2011 şi cursul mediu de schimb valutar pentruprimul trimestru din2010 de 4,1383 lei/euro când se face referire laprimul trimestru al anului trecut. A.N.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-02-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...