2017-01-16 18:18

ECONOMIE


Programul „Prima Casă 4” demarează în câteva zile

 |  18:54
Programul „Prima Casă 4” demarează în câteva zile
Preşedintele CEC Bankşi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declaratieri că în câteva zile ar putea filansat Programul “Prima Casă 4”. Mai mult, acesta a declarat că vom vedea ocreştere a creditării din a doua parte a anului.

”Probabil,în câteva zile, Programul «Prima Casă» va fi lansat. Lucrurile au intrat pefăgaşul normal”, a precizat Gheţea, în cadrul unui eveniment pe tema fonduriloreuropene. Acesta a menţionat că interesul pentru acest program este foartemare, existând deja solicitări. ”Activitatea de creditare se relansează, încondiţiile în care avem primele semnale de ieşire din recesiune. Pe acest fond,stabilitatea veniturilor va fi mai mare şi oamenii vor reveni la dorinţa deconsum. Suntem deja la al patrulea Program “Prima Casă”, pentru care interesuleste deja mare. Avem produse pentru credite ipotecare, credite pentrupopulaţie, toate acestea vor face ca lucrurile să înceapă să se mişte în a douaparte a anului, deci destul de aproape.Fără să ţintim perioada 2007-2008,vom asista la o creştere a consumului în 2011”, a explicat Gheţea.

Şiministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, în legătură cu acestsubiect, că speră că ordinul prin carese aprobă toate formularele necesare pentru implementarea acestui proiect săfie publicat în câteva zile.

Dobânzilela creditele în lei şi valută vor fi asemănătoare

Pede altă parte, preşedintele CEC Bank a adăugat că, ”foarte curând”, în alegereacreditului în valută sau monedă naţională nu va mai fi important nivelul dedobândă, pentru că acesta va fi asemănător. ”Diferenţele de dobândă lacreditele în euro şi în lei îi fac pe oameni să ezite, să se gândească maimult, astfel că uneori riscă să piardă anumite oportunităţi”, a spusGheţea.

Unsprezecebănci şi-au arătat intenţia de a participa la Programul „Prima Casă 4“, acesteareprezentând 80% din volumul portofoliului de garanţii, a anunţat la finalulsăptămânii Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru ÎntreprinderileMici şi Mijlocii (FNGCIMM).

PremierulEmil Boc estima la începutul lunii aprilie că Programul „Prima Casă 4“demarează după Sărbătorile de Paşti, respectiv după ce vor fi adoptate normelemetodologice. Ulterior, Boc menţiona că Programul „Prima Casă“, în forma încare băncile şi Guvernul partajează în mod egal garanţiile, va putea intra înaplicare efectivă după publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice,adoptate de către Executiv în 20 aprilie.

"Amadoptat normele metodologice la Programul «Prima Casă». Imediat după publicarealor în Monitorul Oficial, băncile pot să se înscrie în noua formă a programuluice partajează garanţiile de stat în mod egal între Guvern şi bănci. Dămposibilitatea în continuare să se acorde garanţii în valoare de 1,5 miliarde deeuro şi alţi 40.000 de beneficiari să poată intra în cadrul Programului «PrimaCasă»", spunea atunci Emil Boc.

Gheţea:„Creditarea va creşte din a doua parte a anului“

”Noi (băncile, n.r.) vrem să dăm credite. Personal, cred că activitatea decreditare se relansează, în condiţiile în care în România avem primele semne deieşire din recesiune. Stabilitatea veniturilor populaţiei va fi mai mare. Avem proiecte de anvelopare a locuinţelor,pentru creditul ipotecar, credite pentru populaţie. Toate acestea, în partea adoua a anului 2011, vor începe să se mişte. În România vom vedea o creştere acreditării, fără a ţinti valorile din 2007”, a spus Gheţea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image