2018-12-12 03:33


Proiect de ordonanţă. Compania Naţională a Huilei scapă de minele neviabile

 |  19:08

Compania Naţională a Huilei (CNH) scapă din datoriile de la stat, dând la schimb trei exploatări miniere, oricum neprofitabile. De fapt, se doreşte reducerea arieratelor companiilor de stat, pentru a nu aduce atingere Acordului Stand-by încheiat cu FMI.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va prelua Exploatările Miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani în contul datoriilor pe care CNH le are la bugetul statului. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) atrage atenţia că acestea sunt necesare pentru atingerea ţintelor convenite prin Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul tehnic de înţelegere din Aranjamentul Stand-by de tip preventiv dintre România şi FMI. “Neîncadrarea în ţinta de reducere a arieratelor convenită cu acesta ar avea drept consecinţă derularea cu dificultate a Aranjamentului Stand-by”, se precizează în Nota de fundamentare.

CNH are, în prezent, în subordine 7 unităţi miniere, o staţie de salvare minieră şi o preparaţie pentru prelucrarea şi vânzarea huilei extrase. Potrivit bilanţului pe 2010, CNH avea la sfârşitul anului trecut datorii de 4,88 miliarde de lei, pierderi de 638 milioane de lei şi aproximativ 9.200 de angajaţi.

Nota de fundamentare a actului normativ arată că neadoptarea acestei măsuri urgente ar pune în pericol şi funcţionarea Sistemului Energetic  Naţional, pentru susţinerea căruia este necesară asigurarea producerii energiei electrice în termocentrale numai în condiţii de rentabilitate a producţiei de huilă. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: Huilă, FMI, mine
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...