2019-03-24 02:57


Proiect: Furtul de lemne va fi pedepsit direct cu închisoarea. 170.000 mc de lemn se taie ilegal în fiecare an

 |  18:22
Proiect: Furtul de lemne va fi pedepsit direct cu închisoarea. 170.000 mc de lemn se taie ilegal în fiecare an
În România se taie ilegal circa 170.000 metricubi de masă lemnoasă anual, din care 65.000 mc reprezintă furturile, adeclarat sâmbătă, la Poiana Braşov, secretarul de stat din Ministerul Mediuluişi Pădurilor, Cristian Apostol. „Există totodată o suprafaţă de 530.000 de hectareîn România care provoacă dureri de cap, este vorba de acele păduri retrocedate,dar neadministrate şi nepăzite. Aceşti proprietari privaţi ar trebui săplătească anual o sumă pentru întreţinerea pădurilor pe care le au, însă nu ofac”, a declarat Apostol, citat de NewsIn.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilvaadministrează 52% din fondul forestier al României, adică aproape 3,5 milioanehectare. Potrivit lui Apostol, proiectul de act normativ prin care orice furtde lemne este considerat infracţiune şi care poate fi pedepsit direct cuînchisoare este în curs de avizare. „Ministerul Justiţiei nu este de acord cuaceastă prevedere, nu ne-a plăcut răspunsul lor”, a adăugat secretarul de statdin Ministerul Mediului şi Pădurilor.

La rândul său, directorul general alRomsilva, Valerian Solovastru, a declarat că masa lemnoasă pe care România oexploatează anual este de circa 16-17 milioane metri cubi, din care aproape 10milioane mc sunt recoltate din pădurile Romsilva, iar restul de proprietariiprivaţi. Totodată, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi-a planificatpentru acest an regenerarea unei suprafeţe de 14.232 hectare din fondulforestier al statului, lucrări pentru care se estimează a fi necesare fonduride aproape 140 milioane de lei. În prezent, suprafaţa totală a fonduluiforestier naţional acoperă 6,4 milioane ha, din care proprietatea publică astatului administrată de Romsilva este de 3,34 milioane ha, iar terenurileacoperite cu pădure se întind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publicăa statului este de 3,22 milioane ha.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...