2017-01-17 15:16

ECONOMIE


Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi continuat cu companii româneşti

 |  17:32
Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi continuat cu companii româneşti
Acordul investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3şi 4 de la Cernavodă a fost prelungit până la 31 decembrie 2012, iar îneventualitatea în care nu vor fi găsiţi alţi parteneri străini proiectul arputea fi derulat cu companii româneşti, potrivit ministrului economiei, IonAriton.

"Dacă nu vor veni alte companii putem continuasinguri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica,Transelectrica sau altele", a declarat Ariton, prezent la hidrocentralaLotru - Ciunget, din judeţul Vâlcea, cu ocazia finalizării lucrărilor demodernizare a unităţii.

Nuclearelectrica va răscumpăra luni, cu până la 4milioane de euro, participaţiile grupurilor energetice RWE (Germania), GDF Suez(Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) la proiectul de construcţie a celor douăunităţi la Cernavodă.

Tudor Şerban, consilier al ministrului economiei, adeclarat miercuri că Enel (Italia) şi ArcelorMittal România sunt interesate"teoretic" să îşi crească participaţiile la compania careconstruieşte reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă, dar vor să vadăsusţinerea pe care Guvernul o acordă proiectului.

El a afirmat că termenul-limită până la care cele douăcompanii vor aştepta ca Guvernul să-şi manifeste susţinerea va fi foarte scurt.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala dela Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, estederulată de EnergoNuclear, în care statul, prin producătorul de energieNuclearelectrica, deţine, deocamdată, participaţia majoritară.

Guvernul intenţionează ca Nuclearelectrica să ajungă la oparticipaţie minoritară la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenţa urmând săfie acordată unor potenţiali investitori care să îi înlocuiască pe cei care aurenunţat la proiect.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez(Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) şi-au anunţat retragerea din proiect,motivând incertitudinile economice şi privind piaţa energiei. RWE şi GDF SUEZdeţineau câte 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola avea o cotă de6,2%.

Şerban a arătat că unele companii din Coreea de Sud,Rusia, China şi America şi-au manifestat interesul pentru a prelua acţiuni laEnergoNuclear.

Unităţile 3 şi 4 ar dubla, în cazul în care vor ficonstruite, puterea instalată a centralei de la Cernavodă, la circa 2.800 MW şiar asigura, împreună cu cele două reactoare funcţionale, aproximativ 40% dinenergie produsă la nivel naţional.

Potrivit planurilor iniţiale ale Guvernului, construcţiacelor două reactoare ar fi trebuit să înceapă în 2009 şi să se încheie în2014-2015. În 2009, termenele pentru începerea şi finalizarea lucrărilor aufost extinse până în 2011-2012, respectiv 2016-2017.

Procedurile de atragere a investitorilor pentruconstrucţia unităţilor 3 şi 4 au început în 2006.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image