2017-01-22 07:50

ECONOMIE


Promisiuni mincinoase. Impozitarea terenurilor nelucrate se amână din considerente electorale

 |  18:56
Promisiuni mincinoase. Impozitarea terenurilor nelucrate se amână din considerente electorale

Promisiunile ministrului agriculturii,Valeriu Tabără, că va introduce un impozit pe terenurile nelucrate, din acestan, sunt doar vorbe în vânt. Aceasta întrucât o astfel de masură ar duce lapierderea sprijinului electoral al ţăranilor pentru PDL în alegerile locale şiparlamentare, ne-au declarat surse avizate din partid. Dacă la începutulmandatului, ministrul Tabără a propus o „amendă”de aproximativ 50 de euro pe hectarul de teren nelucrat, subalternulacestuia, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a anunţatîn acest weekend o dublare a acestei sume. Rădulescu a precizat că “terenurile nelucrate arputea fi impozitate cu 400 de lei pe hectar”. Liga Asociaţiilor ProducătorilorAgricoli din România nu crede că impozitul pe terenurile nelucrate se va aplicapână în 2013.

Proprietarii de terenuri sunt ameninţaţi de reprezentanţiiMinisterului Agriculturii că Guvernul Boc le-a pregătit un impozit de 400 delei/hectar pentru terenurile nelucrate. Dacă o astfel de măsură s-ar aplica, sutede mii de bătrâni care nu-şi mai pot lucra pământul şi care au o pensie amărâtăar plăti “bir” pentru pământul arabil sau ar fi nevoiţi să-l dea în arendă.

“Am pregătit un tip deimpozitare, care va fi o decizie politică, nu poate fi decizia unui minister.Impozitul pentru terenurile nelucrate va fi de 400 de lei pe hectar.Impozitarea va fi aplicată în momentul în care legea va fi introdusă caordonanţă sau lege în Parlament. Am avut două situaţii statistice: 1,35milioane hectare nelucrate au fost comunicate de Direcţia Generală pentruAgricultură, 1,3 milioane hectare de la APIA”, a declarat secretarul de stat din MinisteruluiAgriculturii, Adrian Rădulescu, la Realitatea TV. Contactat de ziarul „Puterea“, Rădulescu a explicat că este vorba de sancţiunepentru cei care nu lucrează terenurile “ca şicând ai trece cu maşina pe roşu”. “Este vorba de osancţiune în valoare de aproximativ 400 de lei/hectar. Ministerul Agriculturii,încă de la jumătatea anului trecut, a propus o sancţiune pentru cei care nu îşilucrează terenurile, dar încasează subvenţie”, ne-aprecizat Adrian Rădulescu.

LAPAR: Măsuranu este inclusă în noul Cod fiscal

Preşedintele Ligii AsociaţiilorProducătorilor Agricoli din România, Nicolae Sitaru, nu crede că această măsurăse va aplica în acest an sau în 2012. “Nu îşirupe nimeni gâtul să renunţe la milioane de voturi. Oricum, Codul fiscal esteaproape finalizat, nu prea mai sunt şanse în acest an să intre în vigoareimpozitele pentru terenul nelucrat. Această măsură de sancţionare a celor carenu lucrează pământul este binevenită dacă se rezolvă şi alte probleme dinagricultura românească. Există zeci de mii de ţărani care vor să îşi dea terenulîn arendă şi nu au cui”, ne-a spus NicolaeSitaru.

Pe de altă parte, preşedintele AGROSTAR, NicolaeŞtefan susţine că măsura impozitării terenurilor nelucrate nu este suficientăpentru dezvoltarea agriculturii. „Impozitarea trebuie să facă parte dintr-unpachet mai larg. Dacă se va lua doar această măsură, nu va avea nici un efect”,a precizat Nicolae Ştefan.

Frumosu: “Ţăraniiar putea vinde pământul la un preţ derizoriu”

Preşedintele Federaţiei Sindicale dinIndustria Alimentară, Dragoş Frumosu, consideră că sancţionarea celor care nulucrează terenul trebuia impusă cu ani în urmă. “Noi suntem pentru aceste sancţiunidacă Guvernul susţine asocierea ţăranilor. În aceste condiţii, în care ţăraniinu au bani nici de arat, măsura impozitării este prost venită. Dacă aceastăsancţiune nu se aplică anul acesta, în 2012, când este an electoral, sigur nuse va aplica. Pe fondul crizei, ţăranii ar putea vinde pământul la un preţderizoriu. Toţi italienii vor cumpăra terenuri în România”, ne-a mai spus Frumosu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image