2017-01-24 17:15


Proprietarii mai au de aşteptat până să fie despăgubiţi. Fondul Proprietatea, listat la Bursa de Valori, la cinci ani de la înfiinţare

 |  18:32
Proprietarii mai au de aşteptat până să fie despăgubiţi. Fondul Proprietatea, listat la Bursa de Valori, la cinci ani de la înfiinţare

FondulProprietatea (FP), societate de investiţii de tip închis, creată în scopuldespăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv destatul comunist şi care nu mai pot fi retrocedate în natură, a fost listatăieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la cinci ani de la înfiinţare. Dupăprimele 15 minute ale şedinţei de la BVB, pe un rulaj cu circa 0,43% dintitlurile Fondului, tranzacţiile cu acţiunile FP însumau peste 36 milioane delei, iar cotaţia a urcat la un maxim de 0,63 lei/unitate.

Unpachet de acţiuni reprezentând 0,34% din toate titlurile FP a fosttranzacţionat la ora 12.08, pentru 31,2 milioane de lei (7,3 milioane de euro).Transferul a vizat 47 milioane de acţiuni şi a fost realizat la preţul de 0,665lei/titlu. La jumătatea şedinţei, titlurile FP erau cotate la 0,66 lei, iaroperaţiunile cumulau 167,3 milioane lei. În total au fost realizate tranzacţiicu acţiuni reprezentând 1,9% din capitalul social al Fondului. Conform unorsurse care au intermediat tranzacţii cu acţiunile FP prin cesiune laDepozitarul Central, ultimele operaţiuni pe "piaţa gri" au fostrealizate la preţuri care au variat între 0,48 şi 0,52 lei/titlu, informeazăMediafax.

FranklinTempleton, împotriva înfiinţăriiElectra şi Hidroenergetica

FranklinTempleton, administratorul FP, va încerca să convingă Guvernul să listeze labursă producătorii de energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. "Vomîncerca să convingem Guvernul să listeze companii precum Romgaz, unde deja auanunţat listarea, precum şi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Prin listărivor creşte veniturile la bugetul de stat prin taxele şi impozitele plătite deinvestitori, iar companiile respective vor putea strânge capital", adeclarat managerul de fond al FP, Greg Konieczny. Totodată, Konieczny a reluatideea că cele trei complexuri energetice din Oltenia trebuie să fierestructurate şi privatizate, nu incluse în programul Guvernului de înfiinţarea celor două mari companii energetice naţionale. Ministerul Economiei a anunţatcă va lansa la tranzacţionare la BVB, până la finele anului, acţiunireprezentând câte 15% din capitalul Romgaz, Transelectrica şi Transgaz.

Pede altă parte, preşedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets,Mark Mobius, a anunţat ieri că a doua listare a Fondului Proprietatea va fi laLondra, Viena sau Hong Kong, fără să precizeze un termen pentru aceastăoperaţiune. El a adăugat că bursele din Asia dispun de fonduri mari. "Egreu de spus când se va întâmpla a doua listare. Poate să fie în 2015, poatechiar anul viitor, oricând. Dacă preţul la BVB ajunge să aibă o primă (să fiepeste valoarea unitară a activului net), atunci putem face oferte să aducembani. Prima noastră preocupare este câştigarea încrederii investitorilorstrăini. Care e folosul să vinzi ceva unor investitori străini, când Guvernulvine, ca în cazul Romgaz, şi ne ia din active? Încerc să înţeleg care estementalitatea Guvernului", a spus Mobius.

Lafinele anului trecut, statul deţinea, prin Ministerul Finanţelor Publice,38,88% din acţiunile FP, iar restul titlurilor erau în portofoliile a 175 decompanii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fizice(41,63%). FP are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de un leu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image