2017-01-19 08:42

ECONOMIE


Protestele amână concedierile de la CFR

 |  21:00
Protestele amână concedierile de la CFR

Pe fondul protestelor din toată ţara şi al situaţiei politice din ultimele zile, cuvântul de ordine pentru directorii celor trei societăţi CFR este amânarea concedierilor colective a peste 4.500 de salariaţi. Ceferiştii ameninţă cu blocarea trenurilor şi cu declanşarea grevei generale dacă Ministerul Transporturilor le va mai reduce lefurile sau va pune în aplicare procedura de concediere colectivă.

Sindicatele din CFR au câştigat prima bătălie, din acest an, împotriva conducerii Ministerului Transporturilor privind demararea procedurilor de concediere colectivă a câteva mii de salariaţi. După ce, la începutul acestui an, conducerile celor trei societăţi CFR au demarat procedurile de concediere colectivă a peste 4.500 de salariaţi, zilele trecute, directorii din sistemul feroviar au dat înapoi. Dacă în 12 ianuarie, conducerea CFR Călători a informat Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă a municipiului Bucureşti privind aplicarea măsurii de concedieri colective a 1.500 de salariaţi, după numai şase zile, în data de 18 ianuarie, directorul Dorin Ioan Maer s-a răzgândit, semnând o notă prin care anunţă amânarea măsurii trimiterii în şomaj pentru o dată care va fi comunicată ulterior.

Şi CFR Infrastructură ar fi trebuit să declanşeze procedurile pentru  disponibilizarea a încă 2.000 de ceferişti, măsură menită să reducă cheltuielile salariale cu aproape 43 milioane de lei. De asemenea, CFR Marfă are în vedere concedierea a încă vreo câteva sute de salariaţi şi filialele din sectorul feroviar. „Nu s-a început procedura de restructurare la nici o companie CFR. Problema este că bugetele de venituri şi cheltuieli pentru 2012 ar putea fi trasate fără cele aferente celor peste 4.500 de oameni care urmau să fie disponibilizaţi. Dacă nu încep procedurile de restructurare, nu vor mai fi bani de salarii”, ne-au declarat surse din Ministerul Transporturilor.

Dobrescu: Dumnezeu păzeşte liniile?

Preşedintele Federaţiei „Drum de Fier”, Florin Dobrescu, ne-a explicat că ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a dispus amânarea procedurilor de concediere colectivă. „Zilele trecute am avut o întâlnire cu ministrul Anca Boagiu, la care noi am precizat că nu mai pot fi daţi afară oameni. De faţă cu noi, ministrul Boagiu a dat ordin directorilor să anuleze concedierile colective. Există mii de ore suplimentare neplătite, fiecare ceferist are în grijă 30 km de cale ferată. După programul de opt ore, ce se întâmplă cu liniile? Le păzeşte Dumnezeu? Dacă nu se finalizează negocierea contractului colectiv de muncă, ne pregătim de miting. Dacă se declanşează procedurile de concediere colectivă, ceferiştii ies în stradă, nu le-a mai rămas nimic”, ne-a spus liderul de sindicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-29

TAGURI: CFR, concedieri, protesteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

FEROVIAR
26 Ian 2012

Ce au castigat sindicatel e?!?!? S-au anulat doar c oncedierile colective car e prevedeau si protectie sociala, ceferistii urman d a fi concediati individ ual, succesiv, in grupuri de pana la 29 de salaria ti (conform art. 68 lit. c din codul muncii, de la 30 de salariati se vorbe ste despre concediere col ectiva). La CFR Marfa, in data de 16.01.2012, au p rimit decizii de concedie re 21 de salariati din ca drul Centrului Zonal de M arfa Galati, decizii vala bile si astazi, 26.01.201 2. Va rog sa verificati i nformatia.

Adauga un comentariu

Random image