2017-01-22 10:14

ECONOMIE


Protestele de stradă lovesc în economie

 |  21:00
Protestele de stradă lovesc în economie

Protestele din ţarăvor afecta într-o anumită măsură sentimentele investitorilor faţă de România, dar şi ale reprezentanţilor FMI, consideră analiştii economici. Totodată, leul s-ar putea deprecia, consideră analiştii ING Bank. Aceştia atrag atenţia că, în cazul în care protestele continuă, crescând şansele unui vid de putere ce ar putea complica viitorul acordului curent de finanţare internaţională - unul dintre cele mai importante aspecte pozitive ale României -, leul s-ar putea confrunta cu o presiune de depreciere.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, consideră că manifestaţiile de protest de la Bucureşti, de la sfârşitul săptămânii trecute, vor afecta imaginea externă a României. ”Fără îndoială, acesta este un moment foarte prost. Această situaţie afectează imaginea României, într-un context în care aceasta trecuse de momentul dificil al măsurilor de austeritate implementate, economia se stabilizase, reintrasem pe creştere economică, finanţele publice se mai însănătoşiseră, vulnerabilităţile se mai diminuaseră, lumea vorbea la nivel internaţional din ce în ce mai frumos despre România. Într-un context negativ internaţional, se vorbea pozitiv despre România. Cred că după mişcările de stradă avem de luptat la nivel de imagine cu o pată negativă. Avem de explicat de ce se întâmplă lucrurile acestea, care par inexplicabile. Dacă protestele ar fi avut loc când au fost aplicate măsurile de austeritate, care au fost foarte dure, s-ar fi înţeles, dar acum când lucrurile se stabilizaseră, ce sens mai au astfel de proteste violente şi cui servesc”, a spus Ionuţ Dumitru.

În ceea ce priveşte apropiata misiune de evaluare a FMI în România, oficialul RZB consideră că este posibil să asistăm la o schimbare de percepţie. ”Cert este că se schimbă un pic datele problemei cu tensiuni sociale şi cu manifestări de acest fel foarte violente. E greu de crezut că lucrurile vor mai fi la fel. Cred că efectele cele mai negative vor fi la nivelul percepţiei investitorilor, care se vor uita altfel la România”, a subliniat Dumitru.

Ilie Şerbănescu: Am ajuns aproape ca Grecia

Ilie Şerbănescu, analist economic, consideră că protestele din ultimele zile nu vor afecta cu nimic starea economiei, aceasta fiind deja cotată ca “junk” de agenţiile internaţionale de rating. “Protestele  nu vor avea nici un fel de efect. Noi, oricum, din punctul de vedere al agenţiilor de rating, suntem «junk». Opinia investitorilor străini nu o să fie afectată de proteste, ci de ratingul deja existent. Dacă am avea un rating grozav, aş înţelege, dar în situaţia noastră, protestele sunt irelevante. Am ajuns să fim aproape ca Grecia. Bun, un pic mai sus decât ei, dar în aceeaşi zonă oricum”, ne-a spus analistul.

România nu se va mai atinge de finanţări ieftine

Protestele din ultimele zile au venit concomitent cu retrogradarea celor nouă state europene de către Agenţia Standard and Poor's (S&P). Acest fapt reprezintă o depunctare la nivelul zonei euro, ceea ce înseamnă că România va fi afectată sever, urmând o îngheţare a pieţelor financiar-bancare, o scădere a exporturilor şi o finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice mai costisitoare, a declarat economistul Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-07

TAGURI: efecte economice proteste de strada, Ionut Dumitru proteste, Ilie Serbanescu rating RomaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image