2018-12-14 21:29


Puterea dă liber la Legea energiei

 |  21:00
Puterea dă liber la Legea energiei

După ce toată viaţa politică a fost acaparată de alegerile locale, Parlamentul promite să se întoarcă la muncă, pentru astăzi fiind programată dezbaterea pe Legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Acest proiect de act normativ trebuie adoptat de către legislativ până la sfârşitul acestei luni, ca să fie îndeplinite angajamentele luate faţă de FMI şi UE. Forma finală ar putea genera mişcări importante pe piaţa de energie, cu implicaţii financiare extrem de însemnate. Premierul Victor Ponta a anunţat că actul normativ va fi aprobat în această săptămână.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional. Acest act normativ transpune Pachetul Legislativ 3 - Energie, adoptat de Comisia Europeană în 2009 şi impune anumite reguli pentru piaţa internă în sectorul energie şi gazelor naturale.

Proiectul de lege adoptat de Senat urmează să fie amendat de către Camera Deputaţilor, cele mai importante referindu-se la bursele de energie şi la amenzi. Acestea din urmă au fost majorate de către senatori de câteva zeci de ori faţă de ceea ce este în prezent; valoarea lor este considerată ca neproductivă, pentru că firmele ar putea ori să dea faliment, ceea ce nu este de dorit, ori să încerce să mituiască autorităţile.

Camera Deputaţilor vrea să pună ordine şi în bursele de energie. La ora actuală, în România cea mai importantă bursă în domeniu este OPCOM, unde acţionarul este Transelectrica, fiind cu o platformă de tranzacţionare agreată de mai multe ţări vecine. Camera Deputaţilor vrea ca OPCOM să opereze pe piaţa de echilibrare şi angro, în condiţiile în care Bursa Română de Mărfuri s-a arătat extrem de interesată de tranzacţiile cu energie. Pe de altă parte, contractele „băieţilor deştepţi” se preconizează să fie calculate la un preţ ce ţine seama de preţul bursei, ceea ce ar fi aproape imposibil în cazul în care s-ar disipa piaţa de energie. De remarcat, tendinţa în UE este de a se uni bursele de energie din mai multe ţări, pentru a creşte concurenţa pe piaţă.

FP trebuie să vândă

O altă prevedere extrem de importantă se referă la proprietarii reţelelor de transport, care nu pot avea acţiuni şi la producătorii, furnizorii şi distribuitorii de energie şi gaze naturale, şi invers, după cum cere legislaţia comunitară. În aceste condiţii, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica sau Romgaz nu pot avea acţiuni la Transelectrica sau Transgaz. De aceea, Guvernul a avansat ideea ca amble companii de transport să intre sub tutela altui minister decât cel al Economiei. Cea mai mare problemă o va avea Fondul Proprietatea (FP), care are acţiuni şi la transportatori şi la producători, furnizori şi distribuitori de energie. Pentru a se supune legislaţiei, FP ar trebui să vândă acţiunile de la una dintre categoriile stabilite prin lege.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-15

TAGURI: Camera_Deputatilor, legea_energiei, Fondul_Proprietatea, OPCOM
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...