2018-10-15 22:58


RAAN, primul faliment major din energie. Dispariţia producătorului de apă grea din Drobeta-Turnu Severin ar putea lăsa oraşul în frig şi mii de oameni pe drumuri

 |  21:01
RAAN, primul faliment major din energie. Dispariţia producătorului de apă grea din Drobeta-Turnu Severin ar putea lăsa oraşul în frig şi mii de oameni pe drumuri

Una din cele mai importante regii din patrimoniul energetic românesc se află în colaps. După ani de zile în care a produs apă grea pentru centrala nucleară din Cernavodă, Tribunalul Mehedinţi a dispus intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) în faliment, ca urmare a respingerii planului de reorganizare în Adunarea Creditorilor. Companii de stat din energie aflate în insolvenţă sunt destul de multe, însă falimentul a fost până acum evitat, mai puţin în cazul RAAN.

De altfel, în ultimele luni, foştii angajaţi ai RAAN, aflaţi acum în şomaj, au protestat de mai multe ori în faţa sediului instituției din Drobeta-Turnu Severin, nemulţumiţi că nu le-au fost achitate salariile compensatorii.

De problemele regiei s-a vorbit în nenumărate rânduri. RAAN producea apa grea necesară producţiei de electricitate în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, dar şi energia termică pentru re­ţeaua centralizată de termoficare a munici­piului Drobeta-Turnu Severin.

Era, de altfel, unicul producător de apă grea din România şi din Europa. Însă, în ultimii ani, RAAN a produs apă grea în exces, stocul pentru cele două reactoare fiind suficient pentru mulţi ani de acum înainte.

Adunarea Creditorilor Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), aflată deja în insolvenţă din septembrie 2013, a cerut la începutul lunii ianuarie Tribunalului Mehedinți declanșarea procedurii falimentului RAAN. Administratorul special al RAAN, Ion Sîrbulescu, spunea atunci că, în aceste condiţii, prelungirea procedurii de insolvenţă nu poate rezolva problema financiară a companiei, ci mai degrabă o adânceşte.

”RAAN era în reorganizare judiciară, în insolvenţă, dar din insolvenţă nu poate ieşi nicio unitate în condiţiile în care nu produce nimic. Producţia de apă grea a fost oprită, implicit producţia de energie termică necesară municipiului.

Termocentrala funcţionează în această perioadă doar pe baza unui contract de asociere cu primăria. De fapt, este un «împrumut» de salariaţi şi de capacităţi din termocentrală ca să putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din această iarnă”, spunea Ion Sîrbulescu, în urmă cu câteva săptămâni.

Borza: “Nu vreau să am pe conştiinţă falimentul RAAN!”

De când intrase în insolvenţă, în septembrie 2013, RAAN a fost ţinută pe linia de plutire în mod artificial. Anul trecut, prin OUG, întregul stoc de apă grea al companiei a fost mutat în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care până atunci, era şi cel mai mare client al RAAN. Potrivit informaţiilor de la acel moment, stocurile de apă grea existente asigură necesarul Centralei Nucleare de la Cernavodă pentru următorii 50 de ani.

Acum, lichidator judiciar provizoriu a fost desemnată Euro Insol SPRL, casa de insolvenţă condusă de Remus Borza, actualul administrator judiciar al Hidroelectrica, un alt gigant de stat aflat în insolvenţă. Statul îl dorea pe Borza şi ca administrator judiciar la Complexul Energetic Hunedoara, intrat şi el recent în insolvenţă, însă Tribunalul Hunedoara a admis, pe 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a producătorului de energie, urmând ca de procedura insolvenţei să se ocupe Casa de insolvenţă GMC SPRL Craiova.

Surprinzător este însă faptul că nimeni nu l-a întrebat şi pe Borza dacă vrea să se ocupe de falimentul RAAN. „Mie nu mi s-a spus că mi se propune calitatea de lichidator judiciar provizoriu, am aflat din presă. Am termen legal zece zile să refuz mandatul. La începutul săptămânii viitoare voi discuta acest subiect cu acţionarul majoritar. Noi salvăm companiile, nu le îngropăm, nu vreau să am pe conştiinţă falimentul RAAN”, a declarat avocatul Remus Borza, pentru ziarul PUTEREA.

Calendar pentru colaps

Deocamdată, Tribunalul a fixat pentru RAAN un termen maxim de zece zile de la pronunţare pentru predarea gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii. Instanţa a mai dispus predarea către lichidator, în termen de cinci zile de la pronunţare a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor. De asemenea, a fixat termen limită pentru depunerea cererilor de creanţă născute în cursul procedurii la 10 martie 2016.

Verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar trebuie realizată până la 7 aprilie 2016. Contestaţiile la creanţele născute în cursul procedurii pot fi depuse până la 17 aprilie 2016. Pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii, termenul limită este 28 aprilie 2016. Pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat, termenul limită este 6 mai 2016. Instanţa a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni.

Ultimii angajaţi, trimişi acasă

În prezent, pe platforma Romag Prod a RAAN, unde producţia de apă grea a fost oprită în vara anului 2015, lucrează doar 150 de salariaţi care asigură mentenanţa apei grele stocate aici. Alţi 500 de muncitori au rămas pe platforma Romag Termo, unde funcţionează două cazane prin care se furnizează agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, angajații fiind plătiţi din încasările Serviciului de Termoficare al primăriei pentru apa caldă şi căldura furnizată populaţiei.

Conform planului de disponibilizare aprobat pentru angajaţii RAAN, după ce în octombrie 2015 au fost disponibilizați 1.525 de angajați, în luna august ar urma să fie trimiși în șomaj alți 500 de salariați de la Romag Termo. Administratorul special al RAAN a arătat însă că aceştia ar putea fi disponibilizaţi mult mai devreme, în 31 martie, întrucât compania nu mai are bani pentru plata salariilor.

”N-ar trebui să ne sperie falimentul. Cred că este mai corect un faliment decât o perioadă prelungită de insolvenţă. Falimentul înseamnă valorificarea activelor de pe platformă. Activele nu vor mai fi ale statului. În funcţie de datorii, aceste active vor fi scoase la vânzare, dar cu un comportament raţional al lichidatorului care va fi la momentul respectiv, cred că această platformă poate fi mobilată cu diverse activităţi. Eu îmi doresc ca această platformă industrială să creeze locuri de muncă în perioada următoare pentru cetăţenii Severinului”, a mai spus administratorul special al RAAN.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al companiei la momentul declanşării procedurii de insolvenţă aflându-se peste 300 de societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu Regia. La momentul intrării în insolvenţă RAAN avea datorii de 1,2 miliarde de lei.

În 1 noiembrie 2015, 1.525 de angajaţi ai RAAN au fost disponibilizaţi, ei primind ajutor de şomaj timp de doi ani şi un venit de completare până la cel mult 1.700 de lei lunar, în funcţie de vechime.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: raan, faliment, energie, producator, drobeta turnu severin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...