2018-12-11 18:03


“Rabla” subvenţionat nejustificat din fondurile pentru mediu

 |  13:29
“Rabla” subvenţionat nejustificat din fondurile pentru mediu

Subvenţionarea Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional din fondurile destinate protecţiei mediului este nejustificată şi nepotrivită, susţin mai multe organizaţii neguvernamentale, semnatare ale unei scrisori de poziţie transmise luni Ministerului Mediului şi Pădurilor.

,,Sumele considerabile investite până în prezent în acest program nu se justifică, atât timp cât nu se cunoaşte eficienţa sa din punct de vedere al impactului de mediu. MMP anunţa la bilanţul din 2011 că prin Programul Rabla, s-au scos din uz peste 300.000 de autoturisme vechi, fără a fi menţionat vreodată care este eficienţa acestuia din punct de vedere al mediului (emisii reduse, tone de materiale reciclate). Mai mult, dacă 300.000 de autovehicule - dintre care multe nu mai circulau - au fost înlocuite cu o sută de mii de maşini noi, care vor fi în circulaţie cel puţin zece ani, există posibilitatea ca acest program să fi contribuit, de fapt, la creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră”, se arată într-un comunicat de presă remis luni de organizaţia de mediu TERRA Mileniul III.

Scrisoarea trimisă ministrului Mediului, Rovana Plumb, vine ca reacţie la decizia de a suplimenta “Rabla” cu 15.000 de tichete valorice, în valoare de 57 milioane de lei.

,,MMP nu a indicat niciodată volumul de gaze cu efect de seră care a fost redus datorită acestui program şi nici care a fost, de exemplu, costul unei tone de CO2, care nu a mai ajuns în atmosferă. În acest fel s-ar fi putut face o comparaţie cu preţul unei tone de CO2, tranzacţionată pe bursa de carbon. Considerăm că acest program, care stimulează mai mult producţia şi vânzarea de autovehicule decât protecţia mediului, ar trebui, mai degrabă, sa cadă în sarcina Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi a producătorilor şi importatorilor de autovehicule. MMP şi-ar putea manifesta, în acest mod, preocuparea reală pentru mediu şi pentru promovarea economiei verzi”, se specifică în scrisoarea trimisă MMP.

Potrivit TERRA Mileniul III, MMP nu trebuie să cheltuiască banii contribuabililor pentru a sprijini industria auto care, oricum, înregistrează o supraproducţie şi contribuie în mod considerabil la accentuarea fenomenului schimbărilor climatice.

,,Numărul autovehiculelor produse în România şi comercializate prin programul Rabla este prea mic pentru a crede că în acest fel se salvează locuri de muncă”, se specifică în scrisoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-26

TAGURI: rabla, subventie, mediu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...