2017-01-24 11:04


“Rable” pentru încă două săptămâni

 |  21:00
“Rable” pentru încă două săptămâni

Posesorii de tichete valorice din Programul “Rabla” mai au la dispoziţie doar două săptămâni ca să-şi cumpere maşină nouă sau să vândă voucherul. După 25 noiembrie, tichetele îşi pierd valabilitatea, iar posesorii de “rable” casate rămân păgubiţi. Dacă posesorii nu se grăbesc, câteva zeci de mii de vouchere vor pierde prima de 3.800 de lei. Mai există şansa ca Ministerul Mediului, promotorul programului, să procedeze ca anul trecut şi să prelungească valabilitatea tichetelor, mai ales că este vorba de votanţi în an electoral.

Proprietarii de maşini mai vechi de 10 ani au avut şansa, şi în acest an, să primească 3.800 de lei în schimbul autovehicului casat. Condiţia era ca, în locul acestuia, să fie achiziţionată o altă maşină, nouă. Prima de casare este de 3.800 de lei, Fondul pentru Mediu asigurând sumele necesare pentru scoaterea din circulaţie a 120.000 de rable, adică 456 milioane de lei, echivalentul a peste 100 milioane de euro. Partea bună este că pot fi utilizate 3 vouchere pentru o singură maşină nouă. Ediţia a şaptea a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional a fost lansat pe 16 martie 2011.

25 noiembrie, ultima zi

La data de 4 noiembrie 2011, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a emis firmelor de colectare de autovehicule uzate 119.000 tichete valorice, iar centrele de colectare au eliberat proprietarilor de autoturisme uzate 111.539 de tichete valorice. La această dată, pentru achiziţionarea autoturismelor noi s-au folosit 85.401 tichete valorice, precizează AFM.

Rezultă că pe piaţă mai există aproximativ 26.000 de vouchere, fără a lua în calcul posibilitatea de a casa încă 8.000 de rable, dar şi de a fi utilizate mai multe tichete pentru cumpărarea de autovehicule noi.

Potrivit Ghidului de finanţare, “ultima cerere de decontare se depune până cel mai târziu la data de 25 noiembrie”, ceea ce presupune că, până la această dată, trebuie achiziţionată inclusiv maşina. De aceea, românii mai au la dispoziţie cel mult două săptămâni pentru a îndeplini toate formalităţile.

Fonduri exorbitante

Nu este prima dată când se produc turbulenţe pe piaţa tichetelor valorice. Anul trecut a fost o adevărată frenezie cu voucherele de la casarea rablelor, pentru că s-a permis utilizarea a trei astfel de cupoane provenite şi de la alţi proprietari. Toţi au vrut să scape de rable, mai ales că prima de casare este destul de generoasă. După mai multe suplimentări, Guvernul a ajuns să plătească pentru 190.000 de tichete valorice. Numai că, la data-limită de utilizare a acestora, mai multe zeci de mii erau nefolosite. Pentru a calma spiritele, Ministerul Mediului a decis extinderea perioadei de valabilitate până la 31 ianuarie 2011. Suma alocată a fost de 722 milioane de lei, exorbitantă mai ales în an de criză.

Partea proastă este că foarte puţini bani s-au întors în economia naţională. De exemplu, şi în acest an, până pe 9 noiembrie au fost achiziţionate 28.854 de autovehicule noi, din care, 9.559 de origine autohtonă, precizează Guvernul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-16

TAGURI: rabla, voucherComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MANSELL
11 Noi 2011

Dupa cum se observa din poza , cele mai multe rable casate, sunt Dacii, nu temutele rable venite din Vest pentru care a fost inventata ilegala taxa auto ce ameninta sa devina retroactiva, adica si mai abuziva ...
Random image