2017-01-21 21:43

ECONOMIE


Rafinăria Arpechim are cumpărător cu petrol

 |  21:00
Rafinăria Arpechim are cumpărător cu petrol

Rafinăria Arpechim de la Piteşti are şanse de a reporni, dar cu alţi proprietari, nu cu OMV Petrom. Prefectul de Argeş a anunţat că există mai multe oferte pentru rafinăria piteşteană, dar una le întrece pe toate, pentru că are şi sursa de petrol pentru rafinare. În aceste condiţii, este de aşteptat ca noul proprietar, pe lângă statul român, să fie unul din zona rusă sau a Mării Caspice. Soarta Arpechim are mare influenţă asupra societăţii Oltchim, care este dependentă de partea de petrochimie de pe platforma piteşteană.

Un investitor a cărui identitate nu poate fi deocamdată făcută publică doreşte ca, în parteneriat cu statul român, să preia de la Petrom rafinăria Arpechim de la Piteşti, a anunţat, luni, prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu, informează Agerpres.

Prefectul a precizat că a avut, la sfârşitul săptămânii trecute, o întâlnire cu „reprezentanţii acelui consorţiu care s-a oferit să preia în parteneriat public-privat cu statul român rafinăria Arpechim”, iar aceştia şi-au manifestat disponibilitatea de a începe imediat producţia dacă tranzacţia se va realiza.

„Au spus că, din momentul semnării contractului de confidenţialitate şi de parteneriat, în 15 zile ei achită suma necesară. Dacă vor achita această sumă, ei au asigurată sursa de petrol şi dacă se va încheia la termen acest contract şi revizia se va desfăşura în bune condiţii, adică instalaţiile nu sunt într-o stare mai proastă, atunci există toate şansele ca în luna aprilie să avem ţiţei pe instalaţie”, a declarat Gheorghe Davidescu.

Dezinteres pentru rafinărie

Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, pe 24 martie 2011, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să acorde salariaţilor care vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro.

Rafinăria şi petrochimia de la Arpechim au fost cumpărate de către OMV, ca parte a Petrom. Compania austriacă şi-a arătat mereu dezintererul pentru această rafinărie, petrolul fiind procesat la Brazi.

Rafinăria Arpechim mai are în prezent puţin peste 600 de salariaţi, 259 dintre aceştia fiind, începând de luni, în preaviz de 60 de zile înainte de disponibilizare.

Se pregăteşte Oltchim

Prefectul de Argeş a declarat, recent, că, după preluarea de către stat, următorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim. La ora actuală, Oltchim se confruntă cu unele dificultăţi, ultima fiind reprezentată de reducerea livrărilor de curent de către Electrica, din cauza datoriilor. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 100 milioane de euro, sumă neconfirmată însă de directorul Oltchim, Constantin Roibu. Compania are timp până miercuri să plătească datoriile către Electrica, şi aşa eşalonate. Luni, acţiunile Oltchim au fost oprite de la tranzacţionare pentru câteva ore.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-07

TAGURI: Arpechim, Oltchim, Petrom, contract, confedentialitateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image