2017-01-23 20:55


Rating stabil pentru România

 |  15:49
Rating stabil pentru România

Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat ratingul României pentru obligaţiunile emise atât în monedă proprie, cât şi în alte valute la nivelul Baa3 cu perspectivă stabilă, menţinând astfel calificativul în categoria investment grade, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Ratingul României este justificat de nivelul scăzut al datoriei publice guvernamentale, de 31% din PIB în anul 2010, comparativ cu alte ţări cu rating similar, accesul la finanţare multilaterală şi perspectiva promiţătoare de creştere economică pe termen mediu, informează Agerpres.

Agenţia de rating consideră că au fost făcute eforturi în vederea reducerii deficitului fiscal, care a crescut de la 3% din PIB în anul 2007 la 9% din PIB în anul 2009, în timp ce în anul 2011 va putea fi păstrată ţinta propusă de 4,4% din PIB. Totodată, reformele structurale iniţiate în acest an vor produce beneficii din punct de vedere fiscal pe termen mediu.

Creştere doar prin prudenţă

Perspectiva ratingului este stabilă, deoarece încorporează perspectiva de creştere economică pe termen mediu, reformele structurale recente, dar şi suportul multilateral extern.

Reprezentanţii Moody's sunt de părere că o revizuire pozitivă a ratingului pentru România poate fi posibilă doar dacă există dovezi că prudenţa fiscală observată în ultimul an poate fi păstrată şi pe termen mediu, în condiţiile în care creşterea economică pe termen mediu se situează peste nivelurile înregistrate în ultimii doi ani, precum şi dacă se realizează implementarea unor proiecte menite să crească absorbţia fondurilor structurale UE.

Ameninţarea zonei euro

Agenţia a avertizat însă că România va putea fi afectată de criza datoriilor din zona euro prin intermediul exporturilor şi sectorului bancar.

În raportul său anul pe 2011 referitor la România, Moody's estimează că deficitul fiscal al României este posibil să scadă sub 5% din PIB în 2011, în linie cu ţinta Guvernului. Mai mult, Guvernul a iniţiat o serie de reforme structurale în acest an care ar urma să aducă beneficii fiscale pe termen mediu.

Moody's atrage atenţia că aproximativ 70% din exporturile României merg spre ţările europene, iar o încetinire a ritmului de creştere în Europa ar afecta ritmul de creştere al României. În plus, aproximativ 80% din sectorul bancar din România este controlat de bănci străine. Dat fiind nivelul ridicat al raportului credite/depozite din sectorul bancar românesc, incertitudinile referitoare la sprijinul oferit de băncile-mamă ar putea afecta creşterea creditului şi ar constrânge lichiditatea în sectorul financiar din România, devenind astfel un canal pentru transmisia crizei datoriilor suverane din zona euro în România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-16

TAGURI: Moody's, rating, Romania, zona_euro, exporturiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image