2018-12-18 17:19


Războiul eolienelor. Investitorii în regenerabile acuză statul că vrea să îi falimenteze

 |  17:22
Războiul eolienelor. Investitorii în regenerabile acuză statul că vrea să îi falimenteze

Investitorii din domeniul energiei regenerabile critică decizia Guvernului de a păstra la un nivel scăzut, pentru al treilea an consecutiv, cota obligatorie de energie din surse regenerabile, susţinând că măsura, bazată pe calcule neactualizate, va falimenta firmele şi "va arunca în haos" industria.

"La sfârşitul anului trecut, în cadrul COP21, 186 de ţări au ajuns la un acord istoric şi anume să lupte împotriva emisiilor de CO2 şi să îşi concentreze eforturile pentru a susţine energia produsă din surse regenerabile. În acest timp, România continuă să promoveze o politică prin care statul doreşte falimentarea producătorilor de energie din surse regenerabile care azi asigură cca 20% din consumul de energie electrică la nivel naţional. La propunerea ANRE, Guvernul a luat decizia de a păstra pentru al treilea an la rând cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scăzut, nesustenabil pentru investiţiile existente şi anume 12,15% faţă de 17% prevăzut iniţial în Legea 220/2008, lege în baza căreia s-au făcut toate investiţiile din sector", se arată într-un comunicat al asociaţiilor care reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România (RWEA, PATRES, RPIA şi ArmHE), citat de Mediafax.

Decizia este "profund greşită" şi se bazează pe calcule neactualizate, urmând să "arunce în haos" industria energiei regenerabile, conform sursei citate. Asociaţiile investitorilor se întreabă dacă îşi permite România falimentul în masă al producătorilor de energie din surse regenerabile.

"Practic, prin deciziile luate, autorităţile împing cu bună ştiinţă investitorii din sectorul regenerabilelor spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va afecta în viitor industria, exporturile şi într-un final întreaga populaţie. Cu toată grija pentru consumatorul final, rezultatul final va fi creşterea preţului energiei electrice, care a scăzut semnificativ şi datorită aportului energiei regenerabile. În plus, politica Guvernului, începută în anul 2013 prin schimbarea cadrului de susţinere a energiei regenerabile, pune în pericol securitatea energetică pe termen mediu şi lung a României prin negarantarea unui tratament onest faţă de investiţiile realizate în capacităţi noi de producere a energiei electrice", spun reprezentanţii asociaţiilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07

TAGURI: razboi, eoliene, rengerabile, firme
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PILU
09 Ian 2016

Bine le face. Astia de pe urma eolienelor castiga enorm. Si nu sunt ale noastre. Cand bate vantul trebuie oprite hidrocentralele (astea-s ale noastre) sa intre in sistem energia lor. Astea nu functioneaza tot timpul, ca nu bate vantul tot timpul. Bravo ANRP.
Random imageUltimele stiri


loading...