2018-10-18 03:57


RCA se va scumpi din nou din 2012

 |  21:00

De anul viitor, poliţele RCA se vor scumpi cu până la 10%, ne-au declarat surse din piaţa asigurărilor. Aceste creşteri tarifare se datorează nivelului ridicat al pierderilor înregistrate de societăţile de asigurare pe segmentul auto.

Surse din cadrul Omniasig au declarat pentru ziarul “Puterea” că asigurătorul plănuieşte pentru 2012 o scumpire cu 10% a tarifului pentru poliţa RCA. “Poliţele cu siguranţă se vor scumpi. Omniasig va merge pe o politică a scumpirii, din cauza creşterii nivelului daunelor la persoanele fizice. În opinia mea, va fi o creştere, la începutul lui 2012, de aproximativ 10%”, ne-a declarat o sursă din cadrul Omniasig. Totodată, conform unor brokeri din cadrul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), doar prima tehnică ar trebui să însumeze minimum 128 de euro. “RCA reprezintă 37% din volumul total de subscrieri. Calculele arată că prima tehnică minimă ar trebui să fie de 128 euro. Dacă adăugăm şi cheltuielile companiilor de profil, atunci preţul corect al RCA ar trebui să fie de 160-180 de euro. În prezent, toţi asigurătorii înregistrează pierderi pe segmentul RCA”, adaugă sursele citate.

Brokerii spun că, în alegerea unei poliţe RCA, calitatea serviciilor oferite a devenit un factor mai important decât preţul. “De aceea, o posibilă soluţie pentru creşterea calităţii serviciilor aferente RCA ar fi instrumentarea societăţilor independente. De altfel, acest lucru a fost posibil până în 2010, când o normă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a interzis externalizarea serviciilor de constatare şi lichidare a daunelor RCA”, spun sursele. Ele mai amintesc şi că ponderea despăgubi­rilor acordate pentru vătămări corporale tinde să ajungă spre 50%, fapt care ar putea scumpi RCA, în condiţiile în care limitele de răspundere pe această poliţă vor creşte substanţial în 2012.

UNSICAR: În prezent, preţul RCA este unul comercial

De asemenea, preşedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu, a declarat pentru “Puterea” că asigurările RCA ar trebui să crească în 2012, dar consideră că acest fapt rămâne la latitudinea firmelor de asigurări. „Nu se poate spune clar dacă se vor scumpi asigurările în 2012, dar pot spune că ar trebui să se întâmple acest lucru. Preţul practicat acum este unul comercial, calculat sub nivelul actuarial. Firmele de asigurări îşi fac politica, dar probabil că vor scumpi primele pentru a putea asigura despăgubirile clienţilor la timp. În opinia mea, preţul unei asigurări nu ar trebui să fie mai mic decât o amendă”, a spus preşedintele UNSICAR.

Limitele de despăgubire stabilite de CSA pentru 2012:

- pentru pagube materiale produse în acelaşi accident, indiferent de numărul de persoane păgubite, limita de despăgubire va fi de 1.000.000 de euro (sau echivalentul în RON la cursul BNR la data producerii accidentului);

- pentru deces sau/şi vătămare corporală produse în acelaşi accident, indiferent de numărul de persoane prejudiciate, limita de despăgubire va fi de 5.000.000 de euro (sau echivalentul în RON la cursul BNR la data producerii accidentului).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-04

TAGURI: rca, polite, asigurari, auto
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CARABULEA
09 Noi 2011

RCA-ul firmei Carpatica trebuie sa creasca, pt ca teapa sa fie mai mare pt client! - Asta e politica firmei Carpatica si nu ma abat de la ea.
UNSICAR
09 Noi 2011

Vreti comisioane mai mari nu-i asa, mai brokerilor?Lasa, ca vi le limiteaza tata Buzoianu la 10%, ca sa aveti ce povesti la gura sobei, de sarbatori, lua-v-ar dracu de simpatici ce sunteti.
CLIENT
09 Noi 2011

de unde sa platim mai mult mai hotilor?scumpiti in fiecare an asigurarea si nu platiti reparatia nemernicilor.scumpiti asigurarea si cu 100% ca eu tot nu imi mai iau asigurare la masina.Ma pis pe voi...
Random imageUltimele stiri


loading...