2018-12-19 00:05


Reclamă la băncile pentru locuinţe

 |  21:00
Reclamă la băncile pentru locuinţe

Băncile pentru locuinţe aduc mai multă stabilitate în sistem, pentru că se bazează pe economisire şi nu creează bule imobiliare, spre deosebire de instituţiile de credit comerciale, care au în fişa postului şi operaţiuni speculative, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Totodată, acesta a menţionat că ar fi o mare eroare ca toate împrumuturile în valută să fie oprite, iar "uciderea" creditului în monedă străină ar determina dispariţia finanţării pentru locuinţe.

"Băncile pentru locuinţe aduc mai multă stabilitate în sistem, spre deosebire de băncile comerciale, care au un câmp mai larg de acţiune. În fişa postului, acestea din urmă au şi operaţiuni speculative", a spus Isărescu. El a arătat că, atunci când băncile comerciale se folosesc de asemenea operaţiuni, creşte riscul apariţiei unor bule speculative, iar acest lucru s-a întâmplat şi în România, în câteva oraşe. "Programul «Prima Casă» şi băncile pentru locuinţe au lucrat anticiclic şi au ajutat la spargerea bulei mici imobiliare care era în România", a mai spus şeful băncii centrale. Guvernatorul BNR consideră că un alt avantaj adus de sistemul băncilor pentru locuinţe este acela că pot asigura economisirea pe termen îndelungat, necesară pentru investiţii sănătoase, bazate într-o proporţie mai mică pe împrumut.

"România, dacă are deficit în prezent, are deficit dintr-un dezechilibru între economisire şi investiţii. Nu economiseşte suficient pentru a acoperi tot necesarul de investiţii. Atunci trebuie să ne împrumutăm din extern. (…) Avem şi problema structurii economisirii. Or, exact aceste bănci, alături de fondurile de pensii, asigură economisirea pe termen îndelungat", a arătat Isărescu.

Promovare naţională

Cu toate acestea, Isărescu a ţinut să precizeze că sistemul de economisire-creditare pentru achiziţia unei locuinţe este foarte puţin cunoscut la nivelul ţării, iar băncile ar trebui să ia măsuri pentru a-l promova.

În cadrul sistemului de economisire creditare, clientul trebuie să depună o anumită sumă timp de 5 ani la banca respectivă pentru a putea fi eligibil pentru credit. În perioada de economisire, produsul prezintă avantaje precum creşterea primei de la stat de la 15 la 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro, dobândă oferită de bancă de 3%, deductibilitate fiscală în limita a 300 de lei şi scutirea de impozit pe dobândă. De asemenea, în perioada de creditare, rata dobânzii este mai mică şi fixă pe toată perioada creditului.

Susţinere pentru creditul în valută

Cât priveşte creditele în valută, guvernatorul BNR a declarat că ar fi o mare eroare ca toate aceste împrumuturi să fie oprite, ceea ce ar duce la eliminarea finanţării pentru locuinţe. "Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar prezintă probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finanţările în valută este o mare eroare", a spus Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-30

TAGURI: Mugur Isarescu, banci, reclama
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...