2017-01-18 14:19

ECONOMIE


Recolta a tras în sus economia

 |  21:00
Recolta a tras în sus economia

Economia a crescut în al treilea trimestru cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,4% comparativ cu perioada similară din 2010, înregistrând astfel cele mai mari creşteri din ultimii trei ani, arată primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS). În termeni ajustaţi sezonier, creşterea economică faţă de trimestrul trei din 2010 a fost de 4,5%.

În primele nouă luni ale anului, economia a crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2010 cu 2,7% pe serie brută şi cu 2,6% în termeni ajustaţi sezonier. Cu acest rezultat, România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai mare creştere economică din rândul statelor UE, conform unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).  

Lazăr, MFP: Simţim o revigorare, dar nu la buget

Creşterea PIB din trimestrul trei, de 4,4%, a fost determinată în principal de avansul din agricultură, dar “revigorarea” economiei nu este simţită şi la nivelul colectării taxelor, pentru că agricultura nu este fiscalizată, a declarat Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. “Dacă lucrurile continuă în acest trend, atunci eu spun că prognoza de creştere de 1,5% pentru acest an va fi depăşită”, a spus Lazăr. Acesta a precizat că, pe lângă agricultură, şi  sectoare precum construcţiile, turismul şi industria au contribuit la creşterea din trimestrul trei.

Şerbănescu: Doar politiceşte se poate raporta un succes

Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că această creştere nu se va resimţi în rândul populaţiei. „1,9% nu se simte în general. În contextul actual, cu atât mai puţin. Această creştere este foarte mică. În general, toată ieşirea asta din recesiune este atât de firavă, încât nu se pune problema să se resimtă la populaţie. Toate aceste lucruri se văd în bugetul pe 2012. Noi nu avem o economie viabilă, deci această creştere nu va fi sustenabilă. Ăsta e practic motivul pentru care noi suntem anexă bananieră. Ca exemplu, 63% din PIB este consum. Fără consum nu poţi creşte PIB-ul, dar dacă decolează, ne întoarcem la haosul din 2009. Marea problemă e că această creştere este datorată recoltei din acest an. Dar recolta se înregistrează doar o dată. Anul viitor cu siguranţă nu vom mai avea o astfel de creştere. Doar politiceşte se poate raporta un succes”, ne-a declarat Şerbănescu.

Blănculescu: Cred că ne putem considera în precampanie electorală

Analistul financiar Ionel Blănculescu  contestă veridicitatea cifrelor anunţate de INS. „Dicutăm în recorduri. Atât rata inflaţiei, cât şi creşterea economică au atins minime, respectiv maxime istorice. Trebuie totuşi să apreciem calitatea pozitivă a acestor evenimente. Dar agricultura care a adus aceşti bani este aceeaşi agricultură care este controlată de marii latifundiari. Care, după ce au exportat tot, au plătit şi taxele şi impozitele în alte ţări, numai în România nu. Oricum, concluzia este că aceasta e o creştere artificială, mai ales ţinând cont şi de faptul că există suspiciuni cum că INS face raporturi false. Eu cred că deja ne putem considera în precampanie electorală”, a spus Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-14

TAGURI: recolta, blanculescu, precampanie electoralaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image