2017-01-18 06:11

ECONOMIE


Recolta bogată „saltă” economia peste nivelul prognozat

 |  21:00
Recolta bogată „saltă” economia peste nivelul prognozat

Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat, ieri, că pentru anul acesta Comisia va anunţa, în următoarele zile, modificarea estimării de creştere economică, de la 1,5%, la 1,7%. Această creştere a fost posibilă datorită recoltei-record din acest an. În mod paradoxal, în ciuda situaţiei bune din agricultură, preţul pâinii şi al unor legume a crescut în ultima perioadă. Analiştii spun că acest „salt” al economiei preconizat de CNP nu va fi resimţit de românul de rând.

„Anul acesta s-a schimbat estimarea în plus. În câteva zile ieşim cu 1,7%, faţă de 1,5%, cu un impact parţial al agriculturii. S-ar putea să avem chiar mai mult în realitate. Este o calitate deosebită a producţiei, iar aceasta înseamnă valoare adăugată. Vom avea o reflectare a producţiei vegetale mai mare în PIB”, a spus Ion Ghizdeanu, citat de NewsIn. El a declarat că pentru anul viitor toate datele şi informaţiile arată că există o încetinire a creşterii economice în Europa, la principalele ţări partenere şi în acelaşi timp şi la noi. Ca urmare, CNP va realiza o revizuire a prognozei de 3,5- 4%, care se regăsea în Strategia fiscală şi bugetară, iar palierul poate să fie cuprins între 2,5 şi 3,2%. „Nu ne aşteptăm la influenţe deosebite pentru acest an, pentru că avem compensări din producţia agricolă. Pentru anul viitor sunt semne de încetinire. Nu avem nici o evaluare de la Comisia Europeană. Noi putem compensa cu o absorbţie mai bună a fondurilor europene şi sunt optimist cu noul minister că o să compensăm încetinirea pe cererea externă pentru că, până la urmă, problema este cât va putea răspunde cererea internă din fonduri structurale, din investiţii publice încetinirii din cererea externă. Aici este dilema şi încă trebuie să mai analizăm”, a mai declarat preşedintele CNP.

Aurel Popescu, preşedintele Rompan, a declarat pentru ziarul „Puterea” că, în opinia sa, oamenii de rând nu vor resimţi sub nici o formă creşterea economică din acest an, pe fondul unei puteri de cumpărare foarte scăzute, exacerbată de nivelul ridicat al TVA. „Această creştere nu va avea nici un efect asupra românilor. Puterea de cumpărare este şi aşa foarte scăzută, mai ales pe fondul nivelului crescut al TVA. Efectele macroeconomice se vor resimţi după ce vom plasa întrega recoltă de anul acesta, dar cetăţeanul de rând nu va beneficia cu nimic din asta”, a declarat preşedintele Rompan.

Ionuţ Dumitru: Nimic nu e sigur

Preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, ne-a declarat că ar trebui menţinută prudenţa atât cu privire la creşterea economică de anul acesta, cât şi pentru cea de anul viitor. „Noi (Raiffeisen) nu ne-am modificat perspectiva de creştere pe anul acesta din cauza declinului industriei. Recolta-record din agricultură va echilibra acele scăderi şi poate va oferi şi nişte surprize plăcute, dar nimic nu e sigur. Acestă creştere de la 1,5 la 1,7% nu este una foarte importantă. Acest 0,2% nu va fi resimţit sub nici o formă de populaţie. Problema mai mare vine cu prognoza de anul viitor, care scade pe zi ce trece. De la 3,5-4% ar putea coborî şi cu 2% din cauza turbulenţelor de pe pieţele externe”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image