2017-01-24 13:14


Recorduri Petrom în an de criză

 |  21:00
Recorduri Petrom în an de criză

Cel mai mare profit obţinut vreodată de o firmă din România a fost realizat de Grupul Petrom, pentru activitatea din 2011. Pe o piaţă europeană în criză, în care economia naţională a înregistrat, totuşi, creştere economică, compania petrolieră a avut un profit de invidiat, în urcare cu 72% faţă de anul anterior. Toate acestea sunt completate de creşterea vânzărilor cu peste 20%, în condiţiile în care populaţia nici nu se gândeşte la o majorare a veniturilor măcar pe jumătate.

Vânzările OMV Petrom au crescut cu 21% în anul 2011, comparativ cu anul 2010, pe fondul majorării preţurilor pentru ţiţei şi carburanţi şi al volumelor crescute ale vânzărilor de gaze naturale, a declarat, miercuri, directorul financiar al companiei, Daniel Turnheim, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu vânzări-record de 22,61 miliarde lei, echivalentul a 5,3 miliarde de euro, Petrom deţine supremaţia în ceea ce priveşte rezultatele înregistrate vreodată de o companie în România.

Acest lucru a dus la închiderea anului 2011 cu un profit net de 3,759 miliarde de lei, în creştere cu 72% faţă de cel de 2,19 miliarde lei raportat la finele lui 2010.

„În ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, compania asigură 40% din cererea de ţiţei, gaze şi carburanţi din România. În ultimii 7 ani, contribuţia la bugetul de stat a fost de 45 miliarde de lei, adică 10 - 11% din veniturile la bugetul de stat anual, iar investiţiile s-au ridicat la 30 miliarde de lei. Aproape întregul profit înainte de depreciere EBITD a fost reinvestit”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Oficialii Petrom au anunţat că, în România, costurile de producţie au scăzut, în 2011, cu 1%, la 15,85 dolari/bep (n.r. – baril echivalent petrol), datorită managementului strict al costurilor, în pofida efectului nefavorabil al aprecierii leului faţă de dolar.

Creşteri de preţ moderate

OMV Petrom va continua politica de creştere a preţurilor, urmând principiile de piaţă pe baza cotaţiilor internaţionale şi a condiţiilor fiscale, a declarat, miercuri, directorul general al grupului, Mariana Gheorghe, la o conferinţă de presă.

„În cazul Petrom, în 2011, am înregistrat o creştere în lei de 25% la motorină şi de 22% pentru benzină”, a afirmat Mariana Gheorghe, informează Agerpres. Aceasta a adăugat că estimarea de 100 de dolari pentru preţul barilului de petrol este o medie a anului 2012, volatilitatea din interiorul acesteia urmând să se reflecte în preţuri.

În ceea ce priveşte consumul pentru anul 2012, oficialul Petrom a menţionat că piaţa nu va fi caracterizată prin stabilitate, fiind determinată de creşterea economică, puterea de cumpărare a populaţiei, dar şi de factori externi „mai greu de prezis”, a precizat Mariana Gheorghe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-18

TAGURI: Petrom, Mariana_Gheorghe, Daniel_Turnheim, profit, vanzari, pret, 2011Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image