2017-01-22 01:49

ECONOMIE


Recuperatorii de creanţe, pe urma creditelor ipotecare

 |  21:00
Recuperatorii de creanţe, pe urma creditelor ipotecare

Trendul privind colectarea creanţelor se va schimba în 2012, companiile de colectare şi recuperare urmând să se orienteze către creditele garantate cu ipotecă accesate de persoane fizice, până acum predominând volumul creditelor de retail neperformante, a declarat Georg Kovacs, director general EOS KSI România. Analiştii consideră că băncile acum „aleargă” după venituri, motiv pentru care s-ar orienta către executarea creditelor garantate.

„În 2012, estimăm o scădere a volumelor externalizate pentru creditele de retail neperformante, fără garanţie, tendinţă care se manifestă deja din acest an, iar achiziţiile portofoliilor de creanţe se vor concentra pe creditele garantate cu ipotecă pentru persoane fizice”, a spus reprezentantul EOS KSI. Georg Kovacs a estimat că piaţa creanţelor va creşte în 2011 cu circa 10-15%, de la 200 milioane de lei la 230 milioane de lei, iar tendinţa va continua în 2012, când piaţa va ajunge la 300 milioane de lei, în special datorită creşterii achiziţiilor de portofolii neperformante realizate de jucătorii din piaţă.

În ceea ce priveşte piaţa românească, EOS KSI estimează că băncile vor începe să vândă în 2012 credite neperformante garantate cu ipotecă într-un ritm mai accelerat.

„Până în august, în acest domeniu piaţa nu s-a mişcat deloc, iar de atunci am intrat în discuţii cu două bănci pentru a prelua aceste credite, ceea ce arată că piaţa se va mişca, iar la această evoluţie va contribui şi creşterea nivelului de capital impusă în urma crizei pentru bănci”, a spus Kovacs.

Ilie Şerbănescu: Băncile se transformă în agenţi imobiliari

Analistul economic Ilie Şerbănescu acuză băncile că, în lipsa unor alte credite cu probleme, au început să le „atace” pe cele garantate cu ipotecă. „Probabil că la celelalte nu mai au ce face. Dacă se va trece într-o nouă fază a recuperii de creanţe, se va face pe motiv că majoritatea creditelor de consum s-au cam terminat, adică s-au achitat sau recuperat. Practic, acum băncile se orientează în locurile în care mai au de luat ceva. Au rămas fără alte variante, aşa că atacă împrumuturile garantate. În ritmul ăsta, băncile se vor transforma în agenţi imobiliari”, ne-a declarat Şerbănescu.

Ionuţ Dumitru: Nu creditele cu ipotecă sunt problema

Conform economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, nu creditele garantate cu ipotecă ar fi cele problematice, ci creditele negarantate, predominat în lei. „În momentul de faţă, restanţele la creditele garantate cu ipotecă sunt foarte mici. Problemele vin din partea creditelor negarantate, în lei. Eu, personal, nu cred că vor fi probleme foarte curând din partea celor garantate”, ne-a precizat Ionuţ Dumitru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-02

TAGURI: recuperatori, creante, ipotecare, crediteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

JAYDEE
21 Dec 2011

Cheers pal. I do aprpeicate the writing.

Adauga un comentariu

Random image