2017-01-21 21:47

ECONOMIE


Reduceri bugetare la ONU pentru a doua oară în ultimii 50 de ani

 |  11:56
Reduceri bugetare la ONU pentru a doua oară în ultimii 50 de ani

Cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite au acceptat, sâmbătă dimineaţă, să reducă bugetul ordinar al organizaţiei, la capătul unor negocieri maraton, pentru a doua oară în jumătate de secol.

Noul acord privind bugetul prevede, pentru 2012-2013, o sumă de 5,15 miliarde dolari, faţă de 5,41 miliarde dolari pentru 2010-2011. Nici misiunile de menţinere a păcii, care dispun de credite în valoare de 7 miliarde dolari pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2011 şi 30 iunie 2012, nici finanţarea costurilor tribunalelor internaţionale, nu sunt incluse în această sumă.

Deși naţiunile în curs dezvoltare ar fi preferat menţinerea bugetului la actualul nivel, Statele Unite şi ţările europene au fost avocaţii cei mai înverşunaţi ai reducerii acestuia. Negocierile 'sunt întotdeauna dificile. Dar în acest an au fost deosebit de complicate (…) Peste tot în lume, guvernele şi popoarele se confruntă cu dificultăţi' financiare, a explicat secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon.

'Este pentru prima dată din 1998 - şi numai a doua oară în 50 de ani - când bugetul ONU este redus', a afirmat negociatorul american Joseph Torsella, vorbind despre un acord 'istoric'.

Bugetul 'va duce la consolidarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, creşterea eficienţei sale şi la realizarea unor economii de milioane de dolari pentru contribuabilii americani', a adăugat acesta. La sediul din New York, ONU externalizează deja unele activităţi, secretarul general al Naţiunilor Unite recunoscând că organizaţia trebuie 'să strângă centura'. Misiunile Naţiunilor Unite vor fi afectate de reducerile bugetare, după cum este cazul celei din Côte d'Ivoire, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-05-10

TAGURI: ONU, buget, reduceriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image