2019-01-23 05:19


Regiile şi companiile naţionale au liber la achiziţii

 |  18:06
Regiile şi companiile naţionale au liber la achiziţii

Statul a dat liber la contracte fără licitaţie. La o zi după ce s-a anunţat ridicarea plafonului pentru atribuiri directe, a venit vestea că regiile autonome şi companiile de stat sunt excluse de la organizarea licitaţiilor, dându-li-se acestora, în mare măsură, libertatea de a alege cu cine fac afaceri. Astfel, creşte şansa ca majoritatea contractelor să fie făcute „pe sub mână”, susţin analiştii.

Fostul ministrul al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat pentru ziarul PUTEREA că, la prima vedere, măsura de creştere a plafonului privind atribuirile directe pare a fi una pozitivă, însă, în esenţă, ea va avea implicaţii profund negative. Potrivit fostului ministru, această procedură a adus numai probleme în trecut, cauzate de atribuirile făcute „pe pile”. „Ar putea fi un lucru bun, pentru că s-ar flexibiliza procesul de achiziţii. Dar, ştiind ce s-a întâmplat în trecut cu sistemul de atribuiri directe, e clar că se vor face contracte netrasparente şi direcţionate, trucate, aranjate. Pentru cetăţeni, clar nu va aduce nimic bun. Va fi afectată libera concurenţă, iar instituţiile abilitate nu vor putea să se autosesizeze decât după ce o atribuire a avut loc. Atunci, banii sunt deja daţi şi durează foarte mult recuperarea acestora dacă se constată nereguli. Se vor aranja oferte”, ne-a declarat Ialomiţeanu.

Şerbănescu: Statul vrea să fure mai eficient

Analistul economic Ilie Şerbănescu e de părere că excluderea regiilor autonome din lista structurilor obligate la organizarea de licitaţii arată că statul s-a hotarât să „fure mai eficient”. „Oamenii ăştia nu se mai încurcă. La ce folosesc licitaţiile? Nu se fură tot la fel? Trebuiau doar să se străduiască mai mult, cum ar fi să facă acele caiete de sarcini. Acum e mai corect. Nu mai sunt atât de ipocriţi. Un lucru trebuie înţeles. Din acest tip de activităţi îşi fac partidele traiul. Fie că sunt la putere sau în opoziţie, aşa fac ele rost de bani”, ne-a declarat analistul.

Regiile autonome şi companiile naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii cu argumentul că acestea lucrează pe o piaţă concurenţială, iar impunerea regulilor de achiziţii publice le poate bloca, informează Mediafax. „Este necesară eliminarea prevederilor întrucât încadrarea anumitor regii autonome/companii naţionale/societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă concurenţială în categoria autorităţilor contractante conduce implicit la aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de OU 34/2006. Astfel, există riscul ca prin aplicarea prevederilor OU 34/2006 activitatea curentă a entităţii să fie blocată”, este argumentul parlamentarilor. Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: ilie, serbanescu, ialomiteanu, atribuiri, licitatii, contracte, companii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MIHAELA
01 Iul 2013

“În schimb, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, disperat să pozeze în Făt Frumos în faţa FMI, renunţă la specialiştii în recurtare şi numeşte, cu de la sine putere, manageri privaţi şi membrii CA la cele trei companii CFR. Astfel, din pixul lui Fenechiu a ajuns turcul Mustafa Aysun, preşedinte al Consiliului de Administraţie de la CFR Marfă , grecul Dimitris Sophocleous- director general al CFR SA, iar la CFR Călători a aterizat Valentin Dorobanţu, cel care ţesuse, la finele lui 2012, mersul trenurile pentru interesele operatorilor privaţi. Mustafa Aysun şi Dimitris Sophocleous au demisionat după câteva luni, iar locul lor este luat de doi oameni de încredere ai lui Fenechiu- Liviu Radu şi George Micu. Numirea lui Micu şi Dorobanţu a generat uimire şi iritare în rândul ceferiştilor, mai ales că doi sunt cunoscuţi ca oamenii fără coloană vertebrală, care se înclină în funcţie de interese, dar în aşa fel încât să le meargă bine doar lor. Oare, aşa a înţeles Relu Fenechiu că managementul superior la CFR înseamnă ca directorul de azi, să devină peste noapte – manager privat, adică să treacă de la un salariu lunar de 6-7.000 de lei la o remunerație de 9-10.000 de euro? Cu asemenea strategie ca a lui Relu Fenechiu, nu trebuie să ne mai mire că se lichidează calea ferată. E greu domnule Fenechiu să te întreci cu vulturii, când zbori cu curcani!”
Random imageUltimele stiri

loading...