2017-01-18 03:44

ECONOMIE


Reîncep promisiunile electorale. Boc spune că CAS va scădea în a doua jumătate a anului, economiştii îl contrazic

 |  17:32
Reîncep promisiunile electorale. Boc spune că CAS va scădea în a doua jumătate a anului, economiştii îl contrazic
Chiar dacă premierul Emil Boc s-a lăudat că, îna doua jumatate a anului, Guvernul va reduce contribuţiile pentru asigurărilesociale de stat (CAS), analiştii economici şi sindicatele ne-au explicat că diminuareaCAS nu are cum să fie luată în discuţie, “din moment ce trebuie săfacem o economie netă de aproape 3% din PIB”.

“Nici la Paştelecailor nu se reduce CAS sau alte impozite şi taxe, nu există modalităţi de aface economii. Mai mult, Guvernul nu are bani nici de investiţii. Din punct devedere al bugetului, acest an este mai greu decât cel care a trecut. În timp ceanul trecut s-au făcut economii de 1,1-1,2% din PIB, în 2011 Guvernul trebuiesă încheie luna decembrie cu economii de aproape 3% din PIB”, ne-a explicat analistul economic Ilie Şerbănescu.Acesta a precizat că “economianu are cum să îşi revină, pentru că Guvernul Boc nu mai are de unde să strângăbani”. “Vom avea oproblemă foarte mare, pentru că arieratele pentru sistemul privat vor fiincluse în deficit. Pensiile şi salariile vor fi tăiate tot anul, trei puncteprocentuale înseamnă o economie de minim patru miliarde de euro”, ne-a spusŞerbănescu.

Nici preşedinteleCartel Alfa, Bogdan Hossu, nu crede în reducerea CAS. “Până cândnu cresc veniturile bugetare, nu se fac nici un fel de reduceri. Mai mult, noulCod al muncii îl transformă pe salariat în sclav şi încurajează evaziuneafiscală. Nici măsurile de penalizare nu au efecte pentru reducerea evaziuniifiscale. Nimeni nu a primit amendă în România pentru abuzurile împotrivasalariaţilor”, ne-a mai declaratHossu. Preşedintele Cartel Alfa a mai spus că“prin aprobarea Codului muncii seurmăreşte încă un tun pe seama bugetului”. “Se doreştecreşterea evaziunii fiscale pentru a se menţine finanţarea campaniei electoralede anul viitor”, a explicat BogdanHossu.

Şi preşedintele CSN Meridian, Ion Popescu, crede că diminuarea CAS nu are cum să fie pusă în aplicareîn următorii ani. “Guvernul nu aretemelia economică pentru a asigura reducerea CAS. Nu suntlocuri de muncă, nu avem bani la buget, nu are acoperire reducerea CAS”, a spus Popescu.

La începutul lunii,Guvernul anunţa că noul acord cu Fondul Monetar Internaţionaldă posibilitatea să reducă nivelul contribuţiilor sociale în a doua jumătate aanului în funcţie de nivelul creşterii economice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image