2019-01-20 18:17


Relansarea împrumuturilor pentru populaţie mai aşteaptă

 |  18:10
Relansarea împrumuturilor pentru populaţie mai aşteaptă

Chiar dacă BNR a lansat semnalul ieftinirii creditelor, împrumuturile nu se vor ieftini prea curând, susţin analiştii. Potrivit acestora, băncile nu vor ieftini creditele pentru populaţie, în special din cauza lipsei de persoane eligible pentru împrumuturi. Reprezentanţii bancari anunţă că este posibilă o scădere în cursul anului, în special pe segmentul creditelor pentru companii.

Scăderea dobânzilor la credite ar fi posibilă în cursul acestui an, cu preponderenţă pe zonele de împrumuturi imobiliare şi pentru companii, este de părere economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Cătălina Molnar. „Este foarte important că banca centrală construieşte un cadru de politică monetară bazat pe o mai mare transparenţă şi predictibilitate. În pofida volatilităţii ridicate a pieţelor financiare din ultima perioadă, BNR a redus dobânda-cheie, aşa cum semnalase că va face cu două luni în urmă. O astfel de conduită este importantă pentru băncile comerciale, iar în acest context, cu aşteptări de reducere în continuare a dobânzii la lei, pe fondul unei stabilităţi economice asigurate de continuarea ajustărilor dezechilibrelor din economie, dobânzile la credite vor continua să scadă”, a afirmat Cătălina Molnar.

Ea a precizat că până în luna aprilie s-a observant o scădere a dobânzilor solicitate de bănci la credite, în special pe segmentul companiilor. „Este posibil să continue scăderea pe acest segment, având în vedere semnalul BNR, plus condiţiile mai restrictive de acordare a creditelor în valută. În mod normal, ne-am aştepta ca o scădere a dobânzilor la credite să se producă pe majoritatea segmentelor, însă mişcarea ar putea fi mai puternică pe segmentele unde există un interes mai mare, preponderent pe zona de credite imobiliare pentru populaţie, susţinută posibil şi de Programul «Prima Casă», precum şi pe segmentul companiilor”, a afirmat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Florinţu: Nu cred că o să repornească creditarea

Potrivit analistului independent Florin Cîţu, există slabe şanse să asistăm la o repornire a creditării. Mai mult, acesta consideră că nu vor exista scăderi considerabile în cazul dobânzilor la creditele în lei, acesta argumentând că, în continuare, împrumuturile în valută sunt mai avantajoase. „Nu cred că o să repornească creditarea, pentru că băncile trebuie să se ocupe de situaţia creşterii creditelor neperformante. Împrumuturile neperformante mănâncă din resurse, care ar putea fi folosite pentru creditare în economie”, afirmă analistul. Acesta atrage atenţia asupra faptului că, în prezent, condiţiile pe care băncile le au pentru creditare sunt mult mai aspre decât în 2008, iar acesta este un motiv în plus pentru ca situaţia să nu fie foarte optimistă. „Totodată, sunt tot mai puţini clienţi potenţiali. Finanţarea în lei rămâne scumpă pentru termene mai mari de câteva luni. Dobânzile la credite nu scad foarte uşor. După cum am văzut anul trecut, băncile folosesc aceste situaţii pentru a-şi creşte marja de profit. În continuare, creditul în euro este mai convenabil din punctul de vedere al costurilor pentru clienţi, mai ales că BNR promite un curs stabil. Se elimină astfel riscul valutar, ceea ce face creditul în euro şi mai atractiv”, ne-a declarat Florin Cîţu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

TAGURI: credite, imprumuturi, banci, dobanda, bnr, mugur, isarescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...