2018-11-19 05:19


Reorganizarea ANAF prevede opt direcţii regionale şi opt antifraudă, în 15 oraşe din ţară

 |  21:01
Reorganizarea ANAF prevede opt direcţii regionale şi opt antifraudă, în 15 oraşe din ţară

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, care este şi ministru de Finanţe, a luat-o înaintea celuilalt vicepremier, Liviu Dragnea, şi a procedat la regionalizarea ANAF. Dar nu oricum, şi pe mai multe paliere, astfel că antifrauda se duce mai la marginea ţării, iar administraţia se ţine mai la centru. Cert este că angajaţii nu sunt în pericol de concediere, poate doar de mutare prin diferite colţuri ale ţării. Decizia Guvernului Ponta vine după ce mai multe sute de angajaţi de la Direcţia Finanţelor Publice Timişoara au protestat faţă de intenţia Executivului de a le muta sediul la Deva.

Guvernul a decis, în şedinţa sa de miercuri, modul în care se organiza şi va funcţiona Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). „În cadrul procesului de reorganizare a ANAF au fost vizate două componente majore: redefinirea structurii organizatorice, pe de o parte, şi realocarea corespunzătoare a resurselor umane, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Astfel, ANAF a preluat, prin absorbţie, Autoritatea Naţională a Vămilor, iar Garda Financiară a fost desfiinţată. În schimb, s-a format o structură antifraudă în cadrul ANAF, „cu atribuţii sporite”, alături de direcţii regionale ale finanţelor publice.

Direcţiile generale regionale vor funcţiona în Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti. „Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic”, precizează comunicatul. Astfel, pe 168 km, de la Bucureşti la Braşov, vor funcţiona 3 din cele 8 direcţii regionale.

„Sediile structurilor regionale antifraudă au fost stabilite în localităţi din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor”, se arată în document. Antifrauda va avea sediile la Suceava, Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucureşti.

Mici delocări de personal

„Guvernul a aprobat ca întregul proces de reorganizare a ANAF să se desfăşoare în limita numărului de posturi ocupate în prezent”, se arată în comunicat. „Structura de administrare fiscală existentă la nivel judeţean nu se modifică substanţial, întrucât administraţia finanţelor publice aflată în municipiul reşedinţă de judeţ va prelua o mare parte din atribuţiile vechii direcţii generale a finanţelor publice judeţene”, precizează documentul.

Totuşi, se atrage atenţia că „modelul de organizare creat permite redistribuirea personalului între diversele structuri de administrare fiscală şi vamală, în favoarea domeniilor deficitare”, potrivit documentului. Astfel, „deplasarea competenţelor către nivelul regional nu este însoţită de delocalizarea în totalitate a personalului”.

Restructurarea ANAF reprezintă o precondiţie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale”, proiect pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 milioane de euro, în mai 2013.

Citiţi şi textul prin care PUTEREA, încă de pe data de 15 iulie, dezvăluia în premieră că ţara se va regionaliza după ANAF şi prezenta organigramele AFJ şi DGRFP:


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: reorganizare, ANAF, regiuni, antifrauda, Chitoiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...