2017-01-20 14:04

ECONOMIE


Restricţiile la credite mai aşteaptă

 |  21:00
Restricţiile la credite mai aşteaptă

Anunţate încă din toamna trecută, noile reglementări BNR de restricţionare a creditării au intrat ieri în vigoare. Restricţiile la credite vor fi aplicate de băncile comerciale de la date diferite, în funcţie de momentul în care primesc de la BNR aprobare pentru normele proprii de aplicare a regulamentului. Aşadar, băncile încearcă să profite pe ultima sută de metri de vechile condiţii de acordare a împrumuturilor, pentru a mai “prinde” câţiva clienţi.

Operatorii de la ghişeele mai multor bănci pe care le-am vizitat ieri nu aveau informaţii despre noul regulament de creditare sau despre data la care acesta va intra în vigoare. „Investigaţia” a început la o filială a Băncii Transilvania. Întrebaţi pe această temă, ofiţerii de credite au recunoscut că nu prea ştiu despre ce este vorba. După câteva telefoane, aceştia ne-au spus că “mai durează” până când Banca Transilvania va prezenta BNR planul propriu de implementare a noilor reguli. “Cred că până pe la sfârşitul lunii februarie vom da în continuare credite după normele vechi”, ne-au spus angajaţii instituţiei. Aceasta în condiţiile în care un poster de la intrare anunţa că doar până pe 31 ianuarie vor mai fi oferite credite fără restricţii.

Aceeaşi situaţie a fost şi la o filială BCR din zona Tineretului, unde angajaţii au ţinut să precizeze că încă se mai dau credite “vechi” până la sfârşitul lunii februarie sau chiar martie. În mod paradoxal, oficialii BCR ne-au declarat că adoptarea noilor reguli se va face însă foarte curând. “Noi am depus documentaţia la BNR şi acum aşteptăm. Nu cred că ne vom întinde foarte mult. Oricum, toate băncile aşteaptă aceeaşi aprobare”, ne-au declarat reprezentanţii BCR.

În tabăra incertitudinii se află Raiffeisen Bank, dar şi BRD. Angajaţii ambelor bănci s-au dovedit neinformaţi atât cu privire la noile reglementări, cât şi cu privire la data aplicării acestora. De partea cealaltă, ING Bank deja aplică noile restricţii, iar Alpha Bank şi Bancpost au început să le aplice de astăzi.

Ce prevăd noile norme BNR

Persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar şi au veniturile în lei vor trebui să achite un avans de minimum 15% din valoarea locuinţei cumpărate la creditele în euro şi de cel puţin 40% la creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni, potrivit noului regulament al BNR. În cazul creditelor de consum, acestea vor trebui să fie garantate în proporţie de 133% cu garanţii reale. În plus, perioada maximă pe care va fi luat un astfel de împrumut scade la cinci ani. În cazul creditelor în euro, BNR impune şi aplicarea unui test de stres în condiţii restrictive.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-31

TAGURI: restrictii, credite, bnrComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image