2017-01-20 05:39

ECONOMIE


Revine economia pe linia de plutire? Tănăsescu: România nu mai are nevoie de bani de la FMI sau Banca Mondială

 |  16:24
Revine economia pe linia de plutire? Tănăsescu: România nu mai are nevoie de bani de la FMI sau Banca Mondială
Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), MihaiTănăsescu, a declarat că România nu se va împrumuta de la creditorii externi încadrul acordului de tip preventiv încheiat cu FMI, Comisia Europeană (CE) şiBanca Mondială (BM). De asemenea, acesta a mai declarat, în cursul zilei deieri, că programul de restructurare a companiilor CFR nu vizează neapăratdisponibilizări, ci măsuri concrete pentru eficientizare.

„Există suficiente aspecte şi elemente care să mă facă săcred că această misiune se va sfârşi cu bine. România se poate finanţa singură,nu mai are nevoie de bani de la Fond sau de la Banca Mondială”, a spusTănăsescu, la The Money Channel.

De asemenea, Mihai Tănăsescu a declarat că programul derestructurare a companiilor CFR nu vizează neapărat disponibilizări, ci măsuriconcrete pentru eficientizare.

„Atât la Ministerul Economiei, ieri (luni, n.r.),câtşi astăzi (marţi,n.r.)la Ministerul Transporturilor şiInfrastructurii am discutat şi vom discuta detalii tehnice despre fiecarecompanie în parte. Urmează ca în zilele următoare să finalizăm aceste discuţiişi să vedem care sunt măsurile concrete care trebuie luate pentrueficientizarea companiilor CFR”, a spus sursa citată.

În legătură cu preconizata disponibilizareaaproximativ 5.000 de salariaţi de la CFR Marfă, CFR Călători şi CFRInfrastructură, Mihai Tănăsescu a afirmat: „Se vorbeşte. Nu am discutat aceastăproblemă în mod concret, iar aceste discuţii cu FMI nu vizează în mod concretdisponibilizările. Programul de restructurări vizează în primul rând ca acelecompanii să fie mai eficiente şi nu neapărat disponibilizări”.

Reprezentantul României la FMI a precizat că este nevoiede un complex de măsuri care trebuie luate. „Cred că trebuie discutat companiecu companie, caz cu caz. Astăzi cu ministrul Boagiu şi mâine la MinisterulEconomiei vom mai discuta aceste elemente şi vom fi capabili cred, până lasfârşitul misiunii, respectiv începutul săptămânii viitoare, să ieşim cu cevaconcret”, a adăugat Tănăsescu.

Întrebat dacă FMI va agrea acordarea unor salariicompensatorii, în cazul unor disponibilizări la companiile CFR, Mihai Tănăsescua spus: „În perioada când am condus un acord cu FMI şi au avut loc asemeneadisponibilizări, FMI a fost de acord cu salariile compensatorii, însă acum nuam discutat acest lucru cu reprezentanţii FMI. Dar sunt convins că ambele părţivor găsi soluţiile necesare”.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, GheorgheFrăţică, a declarat în aprilie, pentru NewsIn, că sindicatele au fost chematela Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pentru discuţii legate deprogramul de restructurare a unui număr de aproape 3.000 de salariaţi de la CFRCălători şi CFR Infrastructură.

„Conducerile celor două companii ne-au invitat la oîntâlnire privind programele de restructurare şi reorganizare la CFR Călătorişi CFR Infrastructură. La CFR Marfă am fost de acord cu reorganizarea şidiponibilizarea a circa 3.000 de salariaţi, de la 1 iunie, dar se pare că totde la această dată ministerul vrea să concedieze 1.021 de salariaţi de la CFRCălători şi alţi 1.500 de la CFR Infrastructură”, a spus Frăţică.

Acesta a precizat că la CFR Infrastructură sindicatele nusunt de acord cu nici un fel de program de restructurare, respectivdisponibilizări, mai ales în ceea ce priveşte personalul de execuţie.

„Aceste reorganizări se fac haotic şi nu putem fi deacord ca, după ce anul trecut au dat afară 11.000 de feroviari, în iunie să fiealţii disponibilizaţi. Regionala de Marfă Craiova are cea mai mare cifră dedisponibilizări, 300 de oameni. Această sucursală reprezintă 50% din traficulde marfă şi ar putea fi afectate contractele de transport aflate în derulare”,a adăugat preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image