2017-01-24 23:18


Revoluţie la ouăle de vânzare

 |  21:00
Revoluţie la ouăle de vânzare

Uniunea Europeană interzice, începând cu 1 ianuarie 2012, comercializarea ouălor provenite de la găini care au fost crescute în cuşti nemodernizate. Industria avicolă din România se supune acestei decizii, pentru care a trebuit să facă investiţii de aproximativ 200 de milioane de euro. Există riscul ca piaţa naţională să fie invadată de ouă din ţări membre care nu respectă această normă comunitară.

“Comisia Europeană a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale, iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată ouăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românească să nu fie invadată de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

Preşedintele ANSVSA a precizat că toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu vor fi comercializate până la finele anului, vor putea fi trimise către industrializare.

Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la 31 iulie 2012, în situaţia de a fi închise fiind doar două exploataţii

Confuzie la cifre

Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România, a ţinut să atragă atenţia asupra pericolului la care este supusă piaţa naţională, prin importuri masive de ouă ce nu mai pot fi comercializate din 2012. “Principala furnizoare este Polonia, care are 80% din industrie nemodernizată. Este de aşteptat ca să se producă stocuri foarte mari de ouă, acum, ca să fie vândute anul viitor”, a spus Van, care şi-a arătat nemulţumirea faţă de activitatea veterinarilor. “În timp ce industria naţională este presată, prin controale, să facă investiţii şi să respecte legea, cum este şi normal, veterinarii nu văd importurile care nu se conformează normelor”, a spus Ilie Van. El a precizat că industria de profil a trebuit să facă investiţii de circa 200 milioane de euro ca să răspundă cerinţelor directivei privind bunăstarea animalelor. UE impune dimensiunile “spaţiului vital” pentru fiecare galinacee la 750 cmp, cuibar, “aşternut care poate fi ciugulit şi zgâriat şi dispozitiv de scurtare a ghearelor (covoraş abraziv)”, precizează ANSVSA.

Cât priveşte comercializarea ouălor de la găini crescute în baterii modernizare, acestea nu vor putea fi diferenţiate de cele interzise. “Cifra 3 se va menţine pe marcajul ouălor, dar va preciza că este vorba de cuşti modernizate”, a completat preşedintele UNCPR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-02

TAGURI: Radu_Cheţan_Roatiş, ANSVSA, ouă, Ilie_Van, importuri, bunastarea_animalelorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image