2018-12-18 21:23


România are cel mai mare deficit în colectarea TVA din regiune. Incapacitatea administrativă şi fraudele pe scară largă, principalele cauze

 |  21:01
România are cel mai mare deficit în colectarea TVA din regiune. Incapacitatea administrativă şi fraudele pe scară largă, principalele cauze

Ţara noastră are cel mai mare deficit în colectarea Taxei pe Valoarea Adăugată dintre țările din Europa Centrală și de Est, a anunţat, joi, compania globală de consultanţă PwC.

“Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene (la nivelul anului 2013 - n. r.), statele membre UE din Europa Centrală și de Est au printre cele mai mari niveluri de deficit în colectarea TVA-ului (dat de diferența dintre veniturile pe care bugetul statului ar trebui să le colecteze din TVA și veniturile pe care le colectează în realitate) ce se încadrează între 22,4% în Republica Cehă și 41,1% în România. Restul țărilor CEE (...) au, de asemenea, niveluri mari de deficit în colectarea TVA-ului, respectiv 24,4% (Ungaria), 26,7% (Polonia) și 34,9% (Slovacia)”, informează un comunicat al PwC, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, câteva țări CEE, cum ar fi România, Slovacia, Polonia, au inițiat reforme ale administrațiilor fiscale, precum și programe de modernizare menite să reducă deficitul de colectare a TVA-ului.

Această problemă comună a regiunii costă bugetele de stat ale celor cinci țări CEE în jur de 27 de miliarde de euro anual.

"Dacă privim în perspectivă, această sumă este mult mai mare decât totalul veniturilor anuale obținute din taxe în Slovacia (21,8 miliarde de euro în 2013, conform datelor furnizate de OECD). În economia globalizată de astăzi, în care evazioniștii fiscali își pot schimba nestingheriți țările de rezidență pentru a profita de portițele legislative, devine esențial ca țările CEE să abordeze problema fraudei fiscale împreună, într-un mod coerent și coordonat. Prin urmare, țările CEE ar trebui să-și intensifice schimbul de bune practici și să conlucreze în lupta împotriva fraudei fiscale și în reducerea deficitului de colectare a TVA-ului”, a declarat Daniel Anghel, lider Impozite Indirecte CEE al PwC.

Schemele infracţionale din Vest, reciclate în Est

El a precizat că schemele de fraudare a TVA-ului folosite în trecut în țările europene occidentale sunt acum replicate în țările CEE.

“Așa numitele fraude de tip carusel și veriga lipsă au fost identificate în țările CEE în domenii precum: deșeuri de metal, industria agroalimentară, textile, componente IT, telefonie mobilă, imobiliare și retail. Din acest motiv, am prezentat în cadrul conferinței de astăzi experiența diferitelor state membre UE din Europa Centrală și de Est în lupta cu evaziunea fiscală și tipurile de măsuri legislative și instituționale care au funcționat cel mai bine în combaterea evaziunii și creșterea colectării TVA”, a adăugat Anghel.

Oficiali din cadrul ministerelor de finanțe și ale economiei din cinci țări din Europa Centrală și de Est (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) au făcut apel la o abordare comună pentru combaterea fraudei de TVA și creșterea colectării veniturilor bugetare din TVA, în cadrul unei conferințe organizate joi la Budapesta. Printre participanţii la “CEE VAT Anti-Fraud Conference”, organizată de PwC în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Slovaco-Maghiară, s-au numărat Mihaly Varga, Ministrul Economiei din Ungaria, şi Andrej Babis, Ministrul Finanţelor din Republica Cehă. La discuţiile din cadrul conferinţei au participat şi alţi reprezentanşi guvernamentali din ministerele finanţelor şi economiei, şi anume: Blanka Mattauschova, Director al Departamentului pentru Taxe Indirecte, Directoratul General Financiar din Republica Cehă; Mariana Vizoli, Director General Adjunct al Direcţiei de Legislaţie în domeniul TVA din Ministerul Finanţelor Publice, România; Dan Voicu, Director General Adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii Fiscale din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, România;  Ondrej Jendrol, Director la  Departamentul Antifraudă din cadrul Directoratului Fiscal Slovac şi Mariana Csomova, Director Adjunct la Departamentul Antifraudă din cadrul Directoratului Fiscal Slovac.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-19

TAGURI: romania, colectare, tva, incapacitate administrativa, fraude
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GOGU
21 Noi 2015

Ca sa ia banii de la oricare amarit este abil statul prin functionarasii lui,dar de la cei ce provoaca daune tarii,prin cheltuirea banului public,al ascunde si nu ramburseaza la buget la timp sau deloc obligatiile legale cum e si TVA-ul,astfel ca alimentarea bugetului se face tot de la saraci din bruma de saracie,,de la pensionari prin impozitarea abuziva a pensiilor dupa ce au platit o viata pentru salarii impozite!Rusine celor ce fac asa legi numai pentru bogati!Hoti!
Random imageUltimele stiri


loading...