2018-12-12 14:44


România are nevoie de investiţii de 3-4 miliarde euro anual în modernizare energetică

 |  16:28
România are nevoie de investiţii de 3-4 miliarde euro anual în modernizare energetică

România are nevoie de investiţii de trei-patru miliarde de euro anual pentru modernizarea infrastructurii energetice, a declarat preşedintele GdF Suez, Eric Stab.

“Modernizarea energetică necesită investiţii consistente. Pentru a contiuna să modernizăm sistemul energetic, avem nevoie de trei-patru miliarde de euro anual. E un ciclu lung, care se întinde până în 2035. În România trebuie făcute investiţii în domeniul gazelor, electricităţii, termoficării şi eficienţei energetice”, a spus Stab, citat de Mediafax.

El a afirmat că multe dintre centralele electrice din România sunt depăşite din punct de vedere moral şi au nevoie de investiţii masive.

“În electricitate investiţiile au fost reduse. Centralele existente folosesc foarte mult combustibil, iar asta nu le face eficiente. România are o capacitate instalată de 22.000 de megawaţi, dar are nevoie de doar 1.500. Multe centrale trebuie închise pentru că nu respectă normele de mediu, iar altele sunt atât de vechi încât nu mai pornesc atunci când apeşi pe butoane. Trebuie să găsim oameni care să investească, iar pentru a investi ai nevoie de încredere. Ceea ce s-a întâmplat în industria energiilor regenerabile are un impact negativ asupra investiţiilor, după ce în ultimii ani s-au investit peste şapte miliarde de euro”, a precizat Stab.

Eric Stab consideră că modernizarea reţelele de termoficare urbană ar trebui să devină o prioritate naţională.

“Reţeaua de termoficare urbană este una dintre cele mai mari bogăţii ale României. În reţelele de termoficare urbană, pierderile de căldură sunt foarte mari. E nevoie de investiţii colosale. Dacă nu au loc rapid, va fi foarte greu ca aceste reţele să mai fie salvate. Dacă nu se acordă subvenţii masive, multe reţele vor dispărea. Eficacitatea energetică ar trebui să devină o prioritate naţională, pentru a păstra facturile energetice sub control”, a completat Stab.

Potrivit lui Stab, Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să actualizeze anumite categorii de norme secundare, care în prezent sunt învechite, precum condiţiile-cadru pentru anumite licenţe sau regulile de schimbare a furnizorului de gaz.

“ANRE ar trebuie să asigure o viziune pe termen lung pentru investitori, pentru ca aceştia să investească în fiecare zi, an de an, în modernizarea reţelelor. Această viziune va trebui să se fondeze, în mod obligatoriu, pe un raţionament economic predictibil, transparent şi pe o stabilitate a cadrelor de reglementare, fiscal şi legal. Mingea este în terenul ANRE”, a subliniat Stab.

CCIFR a lansat joi Cartea Albă a Competitivităţii, în care arată că trecerea la o economie competitivă se poate realiza prin punerea în practică a unor măsuri concrete în opt domenii prioritare, formare, inovaţie, piaţa muncii, infrastructură, energie, agricultură, pieţe financiare şi turism. Pentru cele opt domenii prioritare, CCIFR a făcut 52 de propuneri.

CCIFR reuneşte aproape 500 de companii, cu capital francez şi românesc, atât mari întreprinderi, cât şi IMM-uri. În total, membrii CCIFR reprezintă 15% din PIB-ul României şi peste 125.000 locuri de muncă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-08

TAGURI: investitii, modernizare, energie, miliarde, euro, anual, energetica, eric, stab, gdf, suez
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANALIST
08 Mai 2015

Sa vedem ce vor face peste 2 - 3 ani ? Atunci panourile solare si bateriille vor deveni mai rentabile , eficiente , iar consumurile energetice , a aparatelor se vor micsora .
ANA
09 Mai 2015

Dacă ai cunoaşte adevărul, tu ai înţelege imediat că te-ai născut cu capacitatea de a obţine toate lucrurile la care ai visat vreodată. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: anaisac.opris@gmail.com
ANA HOATA ANAISAC
09 Mai 2015

ANA SARLATANA . NU MAI PROSTI OAMENI NEVINOVATI SI USOR INFLUENTABILI . EXCROACA .
Random imageUltimele stiri


loading...