2018-12-11 11:35


România, atacată cibernetic în fiecare secundă

 |  21:01
România, atacată cibernetic în fiecare secundă
Alina Oprea

Declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta, la Summitul regional pentru securitate cibernetică deschis luni la Bucureşti, ridică o serie de probleme în ceea ce priveşte siguranţa naţională şi protejarea economiei româneşti. Şeful Executivului a afirmat că România duce mai multe războaie în acelaşi timp, însă nu convenţionale, precum cel din Ucraina, ci economice. Unul este cel din energie, deoarece Federaţia Rusă poate şantaja Europa cu gaz şi energie, şi un altul cibernetic, cu adversari “invizibili” care atacă în fiecare secundă sistemele de date ale României. În acest context, Ponta a afirmat că România are o mare oportunitate pentru a dezvolta securitatea cibernetică împreună cu SUA, ţara cea mai avansată în domeniu, şi poate fi un lider regional pentru că are din belşug o resursă de necontestat: nivelul înalt de pregătire al specialiştilor care lucrează în domeniul IT.

"În această regiune complicată în care România reprezintă un bastion de securitate, de stabilitate, de predictibilitate, avem câteva războaie pe care le ducem în acelaşi timp. Din fericire, nu războaie convenţionale, aşa cum se întâmplă în estul Ucrainei şi în alte zone, dar războaie la fel de dificile. În primul rând, un război pe energie şi spuneam de multe ori că principala armă a Federaţiei Ruse în acest război n-o reprezintă avioanele sau tancurile sau rachetele, ci o reprezintă gazul şi energia cu care pot şantaja regiunea şi Europa. În acelaşi timp însă, în fiecare minut, în fiecare secundă, există atacuri asupra sistemelor de date, asupra sistemelor tehnologice avansate de comunicaţii, pe care nişte oameni pe care nu-i vedem niciodată la televizor, despre care nu se scrie în presă, dar care există, îşi desfăşoară activitatea şi reuşesc să ne blocheze, oferindu-ne nouă capacitatea de a folosi şi internetul, şi televiziunea, şi sistemul de control al transporturilor aeriene sau feroviare, şi tot ceea ce ţine de viaţa de zi cu zi, inclusiv capacitatea de a şti cât este ceasul, pentru că probabil din ce în ce mai puţini o să avem ceasuri mecanice în perioada următoare", a spus Ponta.

Afacerile din  IT, aproape 3 miliarde de euro

Volumul de afaceri anual înregistrat în sectorul IT&C din România a atins o medie de 2,8 miliarde de euro, însă specialiștii din domeniu susțin că valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Aurel-Sorin Encuțescu.

"În 2014, România avea un număr de peste 64.000 de specialiști în IT, țara noastră fiind lider european în ceea ce privește numărul de angajați în sectorul tehnologiei informatice pe cap de locuitor. De asemenea, ocupă locul 6 la nivel mondial pe acest segment. La ora actuală, performanța financiară a sectorului IT&C din România a crescut. Cifra de afaceri medie anuală a sectorului a ajuns la 2,8 miliarde euro. Specialiștii susțin că targetul României poate atinge chiar 10 miliarde de euro. Sectorul IT a fost singurul în care, în plină criză economică, nu s-au făcut concedieri”, a afirmat Encuțescu.

Limba româna, “vedetă”la Microsoft

La rândul său, Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerț din cadrul Departamentului Comerțului din SUA, spune că România a dovedit că este un lider în tehnologia informației și nu mai este un secret pentru nimeni că româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din întreaga lume.

"Am onoarea să însoțesc în aceste zile la București o delegație din care fac parte companii de prestigiu din SUA, de la IBM și Microsoft până la Hewlett Packard. Statele Unite ale Americii văd multe oportunități în dezvoltarea unor relații în domeniul ciber security cu România. Vrem să creăm un spațiu de internet cibernetic mult mai sigur. Una dintre cele mai bune căi pentru a ajuta România să-și protejeze rețelele este să continuăm implementarea de noi proiecte. România a dovedit că este un lider în tehnologia informației. Și, când spun asta, dau doar un exemplu: aici avem Bitdefender, o companie din România care a lansat o soluție revoluționară de securitate cibernetică numită Box, destinată strict utilizatorilor casnici. Știm deja că româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din întreaga lume”, a subliniat Andrews.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-11

TAGURI: ponta, securitate, cibernetica, microsoft, it, andrews, encutescu, sua
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FAS!
11 Mai 2015

La cat de belita este Romanica, gogorita mai mare ca asta, n-am auzit! cica atacata cibernetic...bine ca nu ne ataca pe bune! Vrajeala bagata expre' ca sa implementeze Big Brother sa ne sara bitii iar www-ul sa pluteasca in aer :))))
ALGOL
13 Mai 2015

Nu ştiam că ultim-ministrul Victor Ponta se pricepe şi la securitate informatică! Da, au loc, continuu, zi şi noapte, atacuri informatice - inclusiv asupra PC-urilor utilizatorilor de rînd. Ei, şi?! Majoritatea "atacurilor" sînt simple "scanări de porturi", nu asalturi în toată regula, cu mari mobilizări de resurse de tehnică de calcul, cu sprijin guvernamental. Un router corect configurat, cu Firewall-ul său Hardware incorporat, poate face faţă, cu succes, majorităţii atacurilor. Dacă acesta este dublat şi de un Firewall Software - la fel, corect şi în amănunţime configurat -, toate atacurile informatice sînt sortite eşecului. Nu merge aşa? Trecem pe un Sistem de Operare precum OpenBSD, sau SELinux (la fel ca cei de la N.S.A.)! Instituţiile care lucrează cu date critice, să nu mai aibă acces direct la Internet. Să se conecteze între ele prin intermediul unei reţele de date dedicate. Să opereze exact cum operează (intern) S.R.I.-ul, S.I.E., D.G.I.A. şi restul serviciilor de informaţii: complet separaţi de Internet. Maşini virtuale (rulînd peste maşini virtuale, pentru un plus de securitate), sistem de operare produs "in house", protocoale de comunicaţie diferite de toate cele cunoscute, transmisii de date criptate, sisteme de operare introduse în memorii ROM (care nu pot fi alterate prin scriere de date), INTRANET naţional (ca în Iran), etc. Altcumva, deşi hoardele de hackeri pun la pămînt echipamentele electronice produse de IBM, HP, Fujitsu, Cisco, ş.a.a., echipamente care folosesc sistemul de operare conceput de "geniile" de la Microsoft, Bruce Andrews se simte "onorat" să însoţească o delegaţie de companii... creatoare de probleme. Chiar să nu fie în stare specialiştii în TI, ai instituţiilor "critice", să securizeze reţelele lor de calculatoare?! Aşa-zisul "pericol" reprezentat de atacurile informatice este în mod deliberat exagerat, pentru a da ocazia serviciilor secrete să-şi înt
ALGOL
13 Mai 2015

(continuare) pentru a da ocazia serviciilor secrete să-şi întindă (oficial) tentaculele asupra întregii mase de utilizatori de Internet. Spionaj generalizat... Se are în vedere re-edificarea societăţii totalitare - însă la un nou nivel - cu ajutorul tehnologiei moderne. Însă scopul ultim îl reprezintă acapararea de noi sume din banii contribuabililor. Întotdeauna, "ţinta finală" o constituie banul public.-
ESTI TARE MAI ALGOL!
14 Mai 2015

Esti de MESERIE - IT-st ! Mai zi-ne si noua, ca zici BINE!
Random imageUltimele stiri


loading...