2018-12-17 17:16


România, cea mai mare creştere a comerţului ilicit cu ţigarete din UE

 |  16:18
România, cea mai mare creştere a comerţului ilicit cu ţigarete din UE

România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a comerţului ilicit cu ţigarete la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de KPMG pentru British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris International. Pierderile provocate de comerțul ilicit cu țigarete sunt în valoare de peste 11 miliarde de euro la bugetele de stat ale statelor membre.

„În România, consumul de țigarete contrafăcute și de contrabandă a crescut în ultimul an, de la o medie de 10,9% în 2013, la 15,6% din consumul total, reprezentând cea mai mare creștere înregistrată la nivelul UE. Factorul principal care a determinat această creștere a comerțului ilicit cu țigarete din România la un nivel cu peste 50% mai mare față de media Uniunii a fost influențat de adâncirea diferenței de preț dintre țigaretele produse în România și cele provenind din Ucraina și Republica Moldova, precum și de relaxarea măsurilor de control la granița cu cele două state”, se arată în studiul KPMG.

Incidența comerțului ilicit cu țigarete se menține la cote ridicate în Uniunea Europeană, cu un total de 56,6 miliarde de țigarete de proveniență ilegală consumate în 2014. Ţigaretele de proveniență ilegală reprezintă 10,4% din consumul total de țigarete din UE și costă contribuabilii și comunitățile pierderi la bugetele de stat de peste 11 miliarde de euro pe an. Luate împreună, miile de tranzacții realizate de infractorii implicați în piața ilegală de tutun fac din aceasta al cincilea mare furnizor de țigarete pentru consumatorii Uniunii Europene.

În ultimii ani, proveniența și tipul produselor ilicite disponibile pe piața neagră au continuat să evolueze, în timp ce tendința ascendentă a nivelului comerțului ilegal în UE a fost moderată. De exemplu, în 2014, peste 8 din 10 țigarete ilicite au provenit din afara UE, în creștere cu 10% față de 2013. În schimb, circulația acestora în interiorul UE continuă să scadă, pe fondul întăririi controlului instituit de industrie pe lanțul de aprovizionare și al micșorării diferențelor de preț între statele membre UE.

Nivelul consumului de țigarete contrafăcute sau de contrabandă în România este de 15,6%, iar cele mai afectate zone sunt Nord-Est, cu 33%, respectiv Vest, cu 28% prezență a produselor ilicite.

În 2014, 89% din totalul țigaretelor contrafăcute au avut timbru de Ucraina. Printre cele mai traficate țigarete pe piața românească sunt Jin Ling, Marble si Ashima.

„Illicit whites” – țigaretele care sunt de regulă produse legal într-o țară, dar sunt traficate la nivel transfrontalier în alte țări, unde au distribuție legală limitată sau nu au deloc – proliferează, de asemenea, în Uniunea Europeană. Conform KPMG, deși contrabanda cu branduri renumite a devenit mai puțin răspândită, volumul de „illicit whites” a crescut exponențial din 2006 până în 2014, de la zero la 37% din totalul țigaretelor de proveniență ilicită.

„Peste 50% din produsele de contrabandă care ajung în România sunt de proveniență necunoscută, tipice crimei organizate. Chiar dacă prognoza pentru 2014 era una optimistă datorită aprecierii Leului față de Euro, decizia luată în decembrie 2013, de a indexa cursul de schimb Euro/Leu folosit pentru accize, a avut efecte negative care s-au tradus, în special, prin contracția pieței legale de țigarete în favoarea celei ilegale. Acesta a fost motivul pentru care, în 2014, prețurile la țigarete au crescut nefiresc de mult, în contradicție cu realitățile economice, adâncind și mai mult diferențele de preț dintre piața românească și vecinii noștri, Moldova, Ucraina și Serbia”, a spus Adrian Popa, director Corporate Affairs la British American Tobacco Romania.

Potrivit acestuia, devalorizarea Grivnei din Ucraina și “războiul de prețuri” din Moldova, combinate cu creșterea forțată din România au adus diferențele la niveluri mai mari decât cele consemnate în 2009-2010, perioadă în care nivelul contrabandei cu țigarete a atins maximul istoric de 36% din totalul consumului.

La rândul său, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria, afirmă că studiul KPMG prezintă agregat situația din toate țările membre ale UE pentru anul 2014.

„Datele pentru România au la bază studiul Novel desfășurat pe piața locală de circa 10 ani. Din păcate, ultimele studii Novel arată că, în 2015, contrabanda este în creștere în România, în ciuda eforturilor autorităților, susținute și de companiile de tutun. În ceea ce ne privește, în prima parte a acestui an, JTI a demarat o campanie regională extinsă, în regiunile din nord, nord-est, vest si sud-vest, în parteneriat cu ANAF, DGV și autoritățile locale, în scopul reducerii pieței negre în zonele de graniță, cele mai afectate de comerțul ilegal cu țigarete. Așa cum am arătat în numeroase ocazii, este necesară o nouă strategie națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, la nivel național, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătățirea cadrului de reglementare și măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat, de către toate instituțiile responsabile. Această strategie a fost cerută în mod public, în repetate rânduri, de ANAF și DGV, dar și de alte autorități, ca de exemplu Consiliul Concurenței care, la finalizarea investigației pe piața țigaretelor, a concluzionat că traficul ilegal cu țigarete este principalul factor perturbator pentru sectorul tutunului”, a declarat Gilda Lazăr.

De asemenea, Sorana Mantho, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, precizează că nivelul comerțului ilicit cu țigarete din România a depășit anul trecut cu peste 50% media europeană, ajungând la 15,6%.

„Faptul că, în aceeași perioadă, piața legală a scăzut cu 2%, a fost contrabalansat de creșterea comerțului ilicit. Acest fenomen ne arată încotro se îndreaptă, tot mai mult, preferințele consumatorilor români, care se expun astfel riscurilor generate de consumul produselor de proveniență ilegală, manufacturate în condiții îndoielnice și având componente neconforme normelor UE. Având în vedere că prezența produselor „illicit whites” generează efecte nedorite pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în conformitate cu datele studiului KPMG, putem afirma că această situație alarmantă este cauzată, în mare măsură, de diferențele de preț, alimentate de necoordonarea măsurilor fiscale pe piața locală cu cele de protecție a granițelor României și UE”, a spus reprezentantul Philip Morris Romania.

În ceea ce privește rezultatele la nivelul UE, studiul arată că, în 2014, 10,4% din totalul țigaretelor consumate în UE au fost de proveniență ilegală, față de 10,5% în 2013 și 11,1% în 2012. În 2014, volumele totale de țigarete de proveniență ilegală au scăzut cu 3,3%, la 56,6 miliarde de țigarete.

Circulația mărcilor de „illicit whites” a crescut anul trecut cu 8%, până la 21,2 miliarde de țigarete, consumul acestor produse fiind cel mai răspândit în Polonia, Italia, Spania și Grecia.

Piața țigaretelor de proveniență ilegală continuă să priveze statele membre de veniturile de care au atât de multă nevoie, să afecteze comerțul legitim și să stimuleze activitățile criminale în comunitățile locale. Desființarea pieței negre de tutun presupune ca guvernele, agențiile de aplicare a legii, producătorii și comercianții să colaboreze, pentru a opri infractorii responsabili de acest tip de comerț ilegal. British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) și Philip Morris International Inc. (PMI) rămân implicate în aceste demersuri și continuă să investească în combaterea acestui fenomen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-29

TAGURI: tigarete, tigari, contrabanda, comert, ilicit, crestere, ilicit, ue, romania, media
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...