2019-01-20 17:13


România importă gunoi pentru ciment

 |  18:40
România importă gunoi pentru ciment

Ţara noastră tinde să devină o groapă de gunoi generalizată. Aderarea la UE a deschis graniţele pentru deşeurile din alte ţări, cel mai mare lipici înregistrându-se la gunoiul italian, care vine în valuri în România. După mai multe episoade de contre între autorităţi şi societatea civilă, ministrul Mediului anunţă intenţia de a sista pentru câteva luni importul de gunoaie, timp în care să pună ordine în legislaţie. Dar nu se ştie când se va produce evenimentul, astfel că ţara noastră importă în continuare cantităţi importante de deşeuri menajere.

„România nu trebuie să devină lada de gunoi a nimănui. Până nu se clarifică situaţia din punct de vedere legislativ, vom suspenda importurile şi tranzitul deşeurilor. Voi prezenta public măsurile”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului, la o conferinţă privind „viitorul mediului”. Potrivit demnitarului, suspendarea va opera pe o perioadă de trei luni, dar nu a precizat şi intervalul de timp când va fi aplicată măsura. „România a obţinut o perioadă de tranziţie, până în 2015, în ceea ce priveşte procedura de import şi transfer al deşeurilor. În această perioadă de trei luni, vom proceda la o suspendare şi vom alinia legislaţia în funcţie de standardele europene”, a spus ministrul.

„Nu suntem împotriva importului de combustibil alternativ, ci el trebuie să fie făcut corect”, a declarat Mihai Fâcă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), denumind în acest fel gunoaiele care se ard. Oficialul a precizat că ANPM investeşte într-un laborator de analize pentru deşeuri, ce va fi acreditat RENAR (n.r. - Asociaţia de Acreditare din România), pentru a se stabili compoziţia exactă a deşeurilor.

Situaţia importurilor de gunoaie în România a devenit cel puţin stânjenitoare pentru autorităţile de mediu, care trebuie să dea explicaţii cu privire la corectitudinea în care aceste operaţiuni se desfăşoară. România produce anual 5 milioane de deşeuri menajere. În schimb, potrivit unor informaţii date publicităţii la începutul anului, în 2012 au intrat în ţară 2,23 milioane de tone de deşeuri, comparativ cu anul precedent, când importurile au totalizat „numai” 850.000 de tone. Destinaţia deşeurilor o reprezintă industria cimentului care arde gunoaiele, folosindu-le drept combustibil sau materii ce intră în componenţa cimentului.

Importurile de gunoi provin din cele mai exotice ţări, dar clasamentul este dominat de departe de Italia. Aderarea la UE a deschis graniţele şi pentru astfel de „produse”, în 2007 fiind declanşat un adevărat scandal în România după ce Italia a vrut să dezamorseze situaţia din Napoli, aducând gunoiul în România. Atunci nu s-a putut, dar, între timp, importurile au devenit posibile cu avizul ANPM. La începutul anului, importurile de deşeuri din Italia s-au lăsat cu dosare penale, dar potenţialul de câştig este atât de mare, încât merită riscul. În Italia, taxa de depozitare a deşeurilor este de 250 de euro/tonă, pe când în România se mişcă în jurul a 15 euro/tonă. Diferenţa este cea care încurajează exportul italian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

TAGURI: gunoi, deseuri, import, ciment, Rovana, Plumb, suspendare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...