2017-01-21 19:38

ECONOMIE


România a înregistrat cea mai amplă deteriorare din ECE a perspectivelor economice la şase luni

 |  16:21

Percepţia analiştilor financiari privindevoluţia economiei României în următoarele şase luni a înregistrat în iunie ceamai puternică înrăutăţire din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unuisondaj al institutului ZEW. România a coborâtastfel de pe prima pe a doua poziţie între ţările din regiune în funcţie deaşteptările la şase luni. Indicele care evalueazăaşteptările pentru următoarele şase luni a înregistrat un declin de 24,3 puncteîn iunie, la 25,8 puncte. România a fost devansată de Ungaria, care a avut undeclin de numai 11,1 puncte, la 34,4 puncte. Dintre statele Europei Centrale şide Est incluse în sondaj, doar Turcia are perspective negative (-18 puncte), searată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste. Lanivelul regiunii, aşteptările pentru următoarele şase luni au înregistrat, deasemenea, o înrăutăţire considerabilă, mai mică doar decât cea pentru România.Indicele pentru Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 23,4 puncte, la -2,5puncte.

În funcţie de situaţia actuală a economiei, România se menţine pepenultimul loc din regiune, înaintea Ungariei. Indicele pentru România a scăzutcu 7,8 puncte, la -25,8 puncte, iar cel pentru Ungaria cu -12,4 puncte, la-35,1 puncte. Pe lângă România şi Ungaria, doar Croaţia, cu -15,1 puncte, maieste evaluată negativ. Pentru Europa Centrală şi de Est, indicatorul percepţieieconomice a scăzut cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.

Aşteptările referitoare la evoluţia bursei de la Bucureşti s-auîmbunătăţit în iunie, indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care includecele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, înregistrând o creştere de 14,3puncte, la 40,8 puncte. Piaţa de capital din România se situează astfel pepoziţia a treia în regiune, după cele din Ungaria şi Polonia.

Perspectivele evoluţiei leului faţă de euro s-au înrăutăţit, iarindicatorul pentru leu a scăzut cu 11,4 puncte, la 20 de puncte. Aşteptări maibune au zlotul (50 de puncte) şi coroana cehă (39,9 puncte), în timp ce liraTurciei este cel mai slab situată (-2,3 puncte).

La sondaj, realizat în perioada 6-20 iunie, au participat 73 deanalişti. Sondajul include pentru în regiunea Europei Centrale şi de EstBulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Sloveniaşi Turcia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image