2017-01-24 05:03


România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012, an electoral

 |  18:27
România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012, an electoral
România va intraîntr-un proces de recuperare economică, iar în anul electoral 2012 este deaşteptat un "mini-boom", potrivit Institutului de la Viena pentruStudii Economice Internaţionale (WIIW), care anticipează că Guvernul va renunţala austeritatea fiscală şi salarială în apropierea alegerilor.

ProdusulInternBrut(PIB) al României va creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în2012, potrivit raportului WIIW. În 2013, ritmul de creştere economică ar urmasă se tempereze la 3%. La sfârşitul anului trecut, analiştii WIIW estimauunavansde 1% în 2011, respectiv de 2,5% pentru anul următor.

"Orevenire la boomul din anii anteriori crizei este imposibilă din cauzafinanţării externe dificile; totuşi, un mini-boom poate fi aşteptat în anulelectoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val destabilizare fiscală şi decelerare a creşterii. Factori care determină acestciclu economic sunt deja vizibili în actualeleplanuriale Guvernului,dar creşterea economică propriu-zisă va depinde de politica economică şi derăspunsul pieţelor de capital", consideră Gábor Hunya, senior economist laWIIW.

Contracţiaeconomică din ultimii doi ani a României a fost printrecelemaiprelungite şi mai adânci din Europa. Măsurile de austeritateintroduse la mijllocul anului 2010 au cauzat o scădere suplimentară a cereriiinterne şi au avut un impact negativ de peste 1% din PIB pentru întregul an.Reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA au determinat şi oscădere a consumului.

Siguranţafinanciară oferită de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permisamânarea ajustărilor structurale, se arată în raport, iar ajustarea fiscală deanul trecut a fost extrem de dură şi nu a fost pregătită bine.

Peransamblu, încrederea în stabilitatea fiscală a României a crescut în ultimeleluni, notează Hunya. Programul României cu FMI a fost considerat un succes, iarplanul fiscal pentru 2011-2012 este văzut ca sustenabil.

Existăînsă multă incertitudine privind traiectoria economică în viitor. Nici unul dincele trei guverne ale ultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscalcredibil, care să poată fi realmente implementat.

Prognozapentru acest an, mai optimistă decât a majorităţii analiştilor, este susţinutăde revenirea economiei de la un nivel foarte scăzut, se arată în raport. Atâtconsumul, cât şi investiţiile încep să-şi revină. Pentru anii următori, WIIW seaşteaptă la un ciclu electoral.

Acesteaşteptări sunt susţinute de experienţele anterioare, din anii electorali 2004şi 2008, când creşterea consumului a fost mai mare faţă de anii precedenţi şicei următori. Situaţia se va repeta, dar de data aceasta condiţiile permit doaro amploare mai redusă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image