2019-01-24 10:49


România cere un miliard de euro de la Banca Mondială

 |  11:13
România cere un miliard de euro de la Banca Mondială

Ministrul român al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, miercuri, că România este în 'discuţii avansate' cu Banca Mondială pentru un credit de un miliard de euro. Potrivit ministrului, România cere aceşti bani pentru a se proteja de efectele crizei datoriilor suverane.

Ministrul român al Finanţelor a precizat că o pre-condiţie pentru acest credit este restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. La începutul lunii iunie, consiliul director al Băncii Mondiale ar putea să se întâlnească pentru a discuta această linie de credit de tip preventiv pe care România nu intenţionează să o utilizeze.

'Nu intenţionăm să tragem aceste fonduri, le vom păstra ca o rezervă pe fondul crizei economice, având în vedere ultimele ştiri din Spania şi Italia. Este bine să avem o astfel de rezervă, pe lângă alte credite', a explicat ministrul.

Zilele trecute, după ce randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona bonduri emise de guvernele Spaniei şi Italiei au crescut, au reapărut temerile cu privire la situaţia datoriilor suverane din Europa.

După cele cinci miliarde de euro obţinute anul trecut în cadrul unor acorduri cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, linia de credit de la Banca Mondială ar fi cea de a treia rezervă a României. Cel mai probabil creditul va avea o maturitate pe trei ani, declarase anterior şeful Biroului pentru România al Băncii Mondiale, Francois Rantrua.

Ministerul de Finanţe nu a decis încă dacă va rostogoli bondurile în valoare de 700 milioane de euro care ajung la maturitate în data de 8 mai, a afirmat Bogdan Drăgoi. 'Suntem foarte flexibili, având în vedere că am lansat deja două emisiuni de bonduri în dolari în acest an', a spus ministrul.

În contextul în care cifrele oficiale privind PIB-ul pe primul trimestru vor fi date publicităţii pe data de 15 mai, Bogdan Drăgoi a refuzat să facă comentarii cu privire la situaţia din primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut şi a adăugat că, probabil, economia României a înregistrat o creştere în ritm anual în primele trei luni ale acestui an, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-06-24

TAGURI: Banca_Mondială, euro, Bogdan_Drăgoi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NICOLAE CEZAR
12 Apr 2012

De ce luam bani datorie? De unde ii dam inapoi? De ce nu reducem consumul? Daca economia scade, nu este evident ca iti reduci capacitatea de a rambursa fie si un dolar? Daca economia se inrautateste ce facem? Mai luam 30 de miliarde de euro datorie? Acesti bani nu trebuie imprumutati, dar daca Bogdan Dragoi vrea sa ii imprumute, sa ii plateasca el inapoi.
Random imageUltimele stiri

loading...